Pluk je eigen brandnetelsoep

Lesidee groep 1 t/m 8
Pluk je eigen brandnetelsoep

Niets is zo vervelend als tijdens een mooie natuurwandeling of buitenspeeldagje met blote armen en benen in een brandnetelveldje terechtkomen. Auw! Wie zou er nu aan denken juist brandnetels in de soep te gooien?

Er zijn natuurlijk de nodige bladeren en bloemen die je prima kunt verwerken in salades, sausen, soepen of thee. Maar waar je bijna altijd mee kunt thuiskomen zijn brandnetels: die groeien langs bospaden, moestuinen en op allerlei braakliggende terreinen. Ze heten natuurlijk niet voor niks zo: door brandharen aan de stengel en onderkant van het blad kunnen ze flinke jeuk veroorzaken en mijden de meeste mensen ze. Toch zijn ze zelfs rauw eetbaar. In het Zuid-Engelse dorpje Marshwood organiseert de lokale pub The Bottle Inn zelf jaarlijks in juni het wereldkampioenschap brandnetels eten. De deelnemers maken dan wel proppen van de blaadjes, met de onderkant van het blad naar binnen. 

Om brandnetels te plukken kun je het best wapenen met huishoudhandschoenen, lange mouwen en een lange broek. Met een schaar knip je de jonge toppen uit de planten. Als je heel handig bent, kun je brandnetels ook met blote handen van onderen plukken. De brandharen op de stengel staan namelijk naar boven en als je ze vanaf de grond aanpakt kunnen de weerhaakjes zich niet in de huid vastzetten. Mocht je toch geprikt worden, dan kun je de pijn goed verzachten door snel blad van hondsdraf, witte dovenetel of weegbree te kneuzen en over de bultjes te smeren. Dat zijn planten die bovendien haast altijd in de buurt staan van brandnetels. Het is heel stoer zo’n portie brandnetels te plukken, en je hebt maar 200 gram nodig om een halve liter brandnetelsoep te maken. 

Recept Brandnetelsoep
Ingrediënten 
1 ui (gesnipperd) 
1 teentje knoflook 
2 eetlepels olie 
200 gram jonge brandnetels 
5 deciliter groentebouillon 
scheutje room 
peper 
zout 

Bereidingswijze
Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en het uitgeperste teentje knoflook tot ze glazig zijn. Was de brandnetels (handschoenen!)  en breng ze met aanhangend vocht aan de kook zodat ze slinken. Als ze geslonken zijn meteen uit de pan halen. Hak de brandnetels fijn (of gebruik  een blender of staafmixer) en voeg ze samen met de bouillon toe aan de ui en knoflook en breng dit aan de kook. Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken en breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de room toe. Klaar is kees; niet te heet opdienen!

Er is nog veel meer te plukken in de omgeving van school om op te eten. Lees hier de recensie over het boek Wildplukken: de alternatieve fruittuin. 

Bekijk ook het Kind & Natuur-lespakket Middenbouw: Module Bijen en brandnetels

Foto: sjokolade

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen