Verzorg je eigen hond

Lesidee groep 1 t/m 8
Verzorg je eigen hond

In Nederland leven maar liefst 1,5 miljoen honden als huisdier. Een hond kan een leuk gezinslid en speelmaatje zijn. Daarvoor is het wel belangrijk dat mensen weten hoe ze een hond moeten benaderen.

Het DierenDiploma geeft leerlingen kennis over allerlei huisdieren. Het halen van het DierenDiploma is het bewijs dat ze verantwoord kunnen omgaan met huisdieren. Zo leren ze bij de hond dat het belangrijk is altijd te vragen of je een hond mag aaien. Benader de hond voorzichtig en laat hem eerst aan je snuffelen, voordat je hem aait.

Maar voordat je een hond neemt, moet je een aantal dingen op een rijtje zetten. Weten jouw leerlingen wat er allemaal bij een hond komt kijken? Kijk met de klaseerst een filmpje over het uitlaten van honden. Maak dan samen of in groepjes een moodboard over het aanschaffen van een hond.  Kijk daarna online bij het DierenDiploma of de leerlingen aan alles hebben gedacht.  

Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Laat de leerlingen een eigen knuffelhondje meenemen en dit in de klas verzorgen. Daarvoor knutselen ze zelf alle benodigdheden in elkaar die op het moodboard staan. Punnik bijvoorbeeld een hondenriem, knutsel en versier een etensbak en maak een eigen hondenhok. 

Hondenhok maken
DierenDiploma heeft een bouwtekening voor een vogelhuisje, maar je kunt op dezelfde manier een hondenhok maken. Tover het vogelhuisje om tot een hondenhok door een deur uit te knippen in plaats van een rond gat. Print het op groter formaat uit of meet de verhoudingen en teken het over op groter vel voor een groter hok. Knip, vouw en plak! Beschilder en versier het hok tot het een mooi hondenhuis is. Bij het naar huis gaan kan het knuffelhondje slapen in zijn eigen hondenhok. 

Wil je extra verdieping? Gebruik dan de  lestip uit het lespakket DierenDiploma: laat de leerlingen een baasje van een hond interviewen. Ze maken zelf vragen, bijvoorbeeld over wat het baasje voor de hond doet, hoe vaak de hond wordt uitgelaten en wat het leukste is aan het hebben van een huisdier. Laat ze tijdens het interview ook foto’s en filmpjes maken om aan klasgenoten te laten zien! 

Groep: 4-6 | Leerdoel: leren dat het belangrijk is om het welzijn van een dier te waarborgen en wat daarvoor nodig is. | Materiaal: tijdschriften, papier, stiften, pennen, plak, schaar, verf, print bouwtekening vogelhuisje, optioneel telefoon of camera voor filmpjes/foto’s

Foto: Joseph Mischyshyn

foto Bernadette van Heel door
Bernadette van Heel