Bewonder de natuur door je camera

Lees, kijk, speel
Bewonder de natuur door je camera

Fotodocent Bart Stornebrink heeft een doel: met behulp van de fotocamera kinderen zoveel mogelijk liefde en respect bijbrengen voor de natuur. Zijn boek van Nature klikt het! beschrijft daarom in verschillende hoofstukken hoe een camera werkt, waar en hoe je het beste kan gaan staan als je een foto maakt en het behandelt welke instellingen en trucjes je het best kan toepassen als je bijvoorbeeld een landschap, een kikker of een paddenstoel op de foto wilt zetten. Een stilstaand organisme in een donker bos vergt namelijk andere vaardigheden van de camera en van de fotograaf dan een vliegensvlug vogeltje in de lucht. Elk hoofdstuk wordt begeleid door voorbeeldfoto’s van jeugdige fotografen. De auteur geeft hierbij aan waarom de foto mooi of bijzonder is.

 

Het enthousiasme van de maker over de natuur en zijn kennis over camera’s zijn beiden te vinden in het boek. Toch leest het geheel niet erg prettig. Technische termen zoals diafragma en sluitertijd worden beschreven, maar voor een beginnend fotograaf niet voldoende uitgelegd. En hoewel er duidelijk wordt geprobeerd aan te sluiten bij de doelgroep door simpele ezelsbruggetjes te gebruiken zoals: ‘liever ruis dan naar huis’ is de functie van de ISO-waarde in combinatie met sluitertijd achteraf nog steeds een raadsel. Ook komen termen soms uit de lucht vallen, zoals de afkortingen RAW en JPG die in het hoofdstuk over fotoverwerking zonder verdere uitleg gebruikt worden. De oplettende lezer, zoals de meeste juffen en meesters, zal bovendien hier en daar taalfouten en spatiefouten ontdekken, wat de betrouwbaarheid van het boek niet ten goede komt.

 

Bovenstaande minpunten passen echter wel goed bij de tip der tips uit het boek: ‘Tips zijn handig, maar zoek ook zelf uit wat voor jou het beste werkt.’ Het boek staat dan ook vol aanmoedigingen om vooral niet teveel te lezen en gewoon met een camera naar buiten te gaan. Een belangrijk advies hierbij voor de ouders: geef de kinderen niet te veel instructies, spelenderwijs leren kinderen snel genoeg. Dat is misschien maar goed ook, want het lezen van de tekst in het boek vergt een behoorlijk hoge mate van concentratie voor de doelgroep (kinderen van 7 tot 14 jaar) en wordt waarschijnlijk liever overgeslagen. De doorzetter die zijn camera al goed kent, zal echter vast iets leren voor zijn volgende foto-avontuur.

 

Van Nature klikt het! Leerboek voor de junior fotograaf.

Fotodocent en Fotograaf FotoBart

KNNV Uitgeverij

Hardcover, 88 pagina’s,  24,95 euro

ISBN: 9789050117289

 

foto Martine Kalisvaart door
Martine Kalisvaart