Op bloemenjacht in de winter

De bomen zijn kaal, het is vroeg donker en de temperatuur daalt. Nog maar even en dan is het echt winter. Maar veel mensen vinden de winterse natuur maar grauw en saai. De meeste planten sterven af of verdwijnen onder de grond en komen in de lente pas weer op. Dat maakt de tuin en het schoolplein een kale en dorre bedoeling. Toch zijn er ook planten die zelfs in de winter nog in bloei staan. Dat komt doordat het weer in de herfst heel mild is geweest, waardoor planten hun bloei langer kunnen rekken.
Elk jaar organiseert natuurorganisatie Floron de Eindejaars plantenjacht waarmee ze een beeld willen krijgen van het aantal bloeiende planten in de winter en welke soort het meest in bloei staat. De Eindejaars plantenjacht is nog niet van start. Deze begint met kerst en eindigt op 3 januari 2022. Een leuke activiteit voor tijdens de kerstvakantie, maar natuurlijk kun je wel alvast een oefenronde doen met de hele klas.
Download de Zoekkaart Winterplanten en ga lekker met de klas naar buiten. Welke bloeiende wilde en verwilderde plantensoorten vinden jullie? Enkele veel voorkomende winterbloeiers zijn: de paardenbloem, het madeliefje, vogelmuur, gewone melkdistel, straatgras, paarse dovenetel en scherpe boterbloem. Hoeveel soorten hebben jullie gevonden? En welke bloeiende soort kwam het meeste voor? Vergelijk de resultaten van jullie zoektocht met de resultaten van de Eindejaars plantenjacht 2020.
Groep 5-8 | 60 minuten
Doel: De leerling weet verschillende plantensoorten van elkaar te onderscheiden en dat planten zich aan de seizoenen aanpassen. | Materiaal: Zoekkaart Winterplanten, pen en papier.