Perfecte rondjes

Lesidee groep 5 t/m 8
Perfecte rondjes

Mooie cirkels tekenen is een lastige klus. Met de losse hand wordt het vaak een zooitje. Natuurlijk kun je een passer gebruiken, maar dan krijg je enkel saaie, grijze rondjes. Dat kan veel leuker en sneller! Met deze draaischijf zet binnen een mum van tijd talloze perfecte rondjes in allerlei vrolijke kleurtjes.

 

De draaischijf is eenvoudig in elkaar te zetten met behulp van dit handige werkblad. Bevestig de elektromotor aan een houten blok. Blijft dit niet staan? Maak dan een voet van een houten plank onder het houten blok. Prik de (gehalveerde) kurk op de steel van de elektromotor. Lijm dit (het liefst met een lijmpistool) vast en plak de CD erop. Bouw een stroomkring door met twee stroomdraden een batterij aan te sluiten.

 

Plak het papier met plakband vast op de CD en houd de stiften, kleurpotloden of krijtjes paraat. De elektromotor draait jouw tekentafel (de CD) rond. Raak een paar seconden het papier aan en er verschijnt vanzelf een perfect rondje. Wissel van kleur, beweeg langzaam naar binnen of buiten om de cirkel breder te maken of kijk wat er gebeurt als je harder drukt. Eindeloze variaties zijn mogelijk.

 

Zorg er wel voor dat de kurk en CD recht op de elektromotor zitten. Een kleine afwijking kan het effect te niet doen. Dan zullen je cirkels niet helemaal gesloten zijn. Hoe schever de CD, hoe groter de onderbreking. Wanneer de draaischijf ronddraait, lijkt het alsof de rondjes gesloten zijn. Maar als hij tot stilstand komt, zie je dat dit niet het geval is.

 

Ben je klaar met tekenen? Lamineer jouw creaties en tover ze om tot onderzetters. Of hang ze aan de muur als een waar kunstwerk!

 

Leerdoel: bouwen van een gesloten stroomkring en ervaren dat elektriciteit omgezet kan worden in beweging.

Lesduur: 45 minuten

Werkwijze: in tweetallen

Benodigdheden: elektromotor, stroomdraden, batterijen, kurk, CD, tie wraps, lijmpistool, een blok hout, tekenspullen en papier.

 

Gezien bij Karin Baptiste op Leerkrachten Natuur en Techniek

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink