Thema van de maand: Micro-organismen

Natuurnieuws
Thema van de maand: Micro-organismen

De vogeltjes fluiten, de winterjas kan de kast weer in en de krokussen staan in volle bloei. De maand maart is aangebroken en de lente is in aantocht. Misschien ga je zelfs je eigen moestuintje wel weer opstarten. Om groente en fruit goed te laten groeien kun je compost gebruiken, maar hoe ontstaat compost eigenlijk? Als je tuinafval op een hoop gooit wordt dit door ontelbare micro-organismen en andere kleine beestjes afgebroken tot compost. Op die eerste groep richten we deze maand ook onze schijnwerpers: de micro-organismen. Onder micro-organismen verstaan we bacteriën, schimmels en gisten. Deze allerkleinste levensvormen kunnen zich zelfstandig delen. Virussen leven niet en horen daarom officieel niet bij de micro-organismen, want ze bestaan alleen uit een klein stukje DNA of RNA met eiwitten eromheen. Toch worden ze vaak wel als micro-organismen gezien.

 

Een bijzondere dag in deze maand is 24 maart. Op deze datum in 1882 ontdekte Robert Koch de bacterie die tuberculose veroorzaakt. Deze ernstige infectieziekte heeft door de jaren heen voor veel doden gezorgd. Tegenwoordig is de ziekte goed te behandelen met antibiotica, al is het gevaar dat sommige bacteriën resistent kunnen worden. Sommige bacteriën, schimmels en virussen maken ons ziek, maar het zijn lang niet allemaal slechteriken. Er zijn ook micro-organismen die ons juist helpen gezond te blijven en zonder deze kleine rakkertjes kan je niet leven. Zij helpen onze weerstand te vergroten, ons eten te verteren en sommige maken zelfs belangrijke vitaminen. Bij het maken van yoghurt, kaas en zuurkool zijn ze ook onmisbaar.

 

Maar waar kun je eigenlijk allemaal micro-organismen vinden? En hoe groeien ze goed? Dit en nog veel meer kun je gaan ontdekken in de lesideeën die komende maand op de website verschijnen. Er zijn er op dit moment al een aantal te vinden in het thema-overzicht, waaronder de ‘mini-compostbak’. 

 

Komende maanden


In april staan we stil bij andere onmisbare beestjes, namelijk insecten. Deze kriebelbeestjes kunnen voor veel ongemak zorgen. Jeukende muggenbulten, pijnlijke wespensteken en zoemende bijen. Naast al het overlast zijn deze kroelende en fladderende diertjes essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en produceren van honing. Ook zijn ze een belangrijk onderdeel van de voedselketen en staat ze binnenkort ook op jouw menu.

 

Mei is de maand dat we ons bezighouden met het thema vogels. In deze maand vindt ook de nationale vogelweek weer plaats, van 8 tot 16 mei. Er valt veel te ontdekken over deze bijzondere gevederde dieren. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

 

Eerdere thema’s


Klimaatverandering (februari)

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering

 

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Foto: Wikipedia

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein