Thema van de maand: Water

Natuurnieuws
Thema van de maand: Water

In zomermaand juni wordt het thema: water! Wij Nederlanders hebben een innige band met water. De meesten van ons wonen onder zeeniveau beschermd door kilometers dijken die ons land rijk is. Ook lopen er grote rivieren door ons land. Uit onze kraan stroomt door zandbodems gezuiverd water. Nu het zo mooi weer wordt zoeken we het water op voor een verfrissende duik. Er is altijd wel een sloot of plas in de buurt.  

 

Water is onmisbaar voor het leven en er valt dan ook van alles aan te ontdekken. Doe met je klas mee aan de slootjesdagen die het IVN organiseert van 11-13 juni. Neem eens een kijkje naar al het leven wat er in en om het water te vinden is. Met een schepnet, waterbak en loeppot kom je een heel eind. Vind hier een activiteit bij jou in de buurt.

 

Wereld oceanendag valt op de 8e van deze laatste maand voor de zomervakantie. Een goede dag om eens stil te staan bij wat we allemaal te danken hebben aan deze grote wateren. Ze voorzien ons van voedsel, zuurstof en een enorme hoeveelheid aan prachtige planten en dieren. Daarnaast spelen oceanen en zeeën een enorme rol in het reguleren van klimaatverandering door de opname van CO2. Help jij mee om de oceanen te beschermen? Gebruik eens wat minder plastic en pak de fiets! Bekijk ook eens deze lessen van toekomstkunde over walvissen en plastic. 

 

Houd deze maand de website en social media in de gaten om geen lesidee over water te missen. Bekijk hier alvast een leuk waterproefje over het maken van zeepbootjes. Hier zie je het thema-overzicht van alle lesideeën over water die op dit moment al op nwent.nl staan. Of doe inspiratie op op ons Pinterest bord.  

 

 

Komende maanden

 

De maanden juli en augustus betekenen tijd voor vakantie, daarom doen we ook twee maanden met het onderwerp: dieren van ver en dichtbij. We staan stil bij allerlei bijzondere dieren op verschillende plaatsen op de wereld. Welke dieren heb jij wel eens gezien in het park, tijdens een dagje weg of op vakantie?

 

Het nieuwe schooljaar starten we fris: het thema in september is ‘een schone omgeving’. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is om zuinig met onze spullen om te gaan en ons afval netjes weg te gooien. Je kunt met de klas bijvoorbeeld meedoen aan de world cleanup day op 18 september.

 

 

Eerdere thema’s

 

Vogels (mei)

Er valt veel te ontdekken over vogels. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

Download hier het themaoverzicht vogels of kijk op het pinterest bord.

 

Insecten (april)

Al die kriebelbeestjes lijken soms misschien vervelend, maar ze zijn erg nuttig voor ons en onze omgeving. Ze zijn essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en het maken van honing. Ontdek alles in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht insecten of kijk op het pinterest bord.

 

Micro-organismen (maart)

Maken bacteriën ons altijd ziek? Of zijn ze ook nuttig voor ons? Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht micro-organismen of kijk op het pinterest bord.

 

Klimaatverandering (februari)

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering of kijk op het pinterest bord.

 

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter of kijk op het pinterest bord.

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein