Thema van de maand: eten en je spijsvertering

Natuurnieuws
Thema van de maand: eten en je spijsvertering

Een nieuw jaar, een nieuw begin. In januari beginnen velen hun nieuwe poging om hun leven te beteren. Minder snoepen, meer bewegen en gezonder eten zijn vaak terugkerende thema’s als het gaat om goede voornemens, maar waarom willen we dat zo graag? En waarom is gezond eten toch zo belangrijk? Dat ontdek je allemaal in het thema van deze maand: eten en je spijsvertering!

 

Daarnaast is het op 16 januari de internationale dag van de sneeuw. De perfecte dag om een sneeuwpop te bouwen of een goed sneeuwballengevecht te houden! Ligt er helaas geen sneeuw die dag? Maak dan je eigen glittersneeuwbol!

 

En op 24 januari is het de pindakaasdag, dus de ideale dag om een pindakaassnack te maken om de vogeltjes de laatste weken van de winter door te helpen. Let op: gebruik voor de vogels speciale pindakaas!

 

Houd ook deze maand de website en social media in de gaten om geen lesidee te missen! Of bekijk alvast het themaoverzicht met alle lesideeën voor dit thema die al online staan.

 

 

Komende maanden

Hagel zo groot als bakstenen en regen die de rivier doet overstromen. Het weer kan onvoorspelbaar zijn. Van het een op het andere moment kan de mooie, zonnige dag omslaan in een donkere, regenachtige dag met bliksemschichten en gedonder. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Dat ontdek je in februari; de maand die helemaal in het teken staat van (on)weer.

 

Na de donkere dagen is het dan eindelijk tijd voor de natuur om te ontwaken. De egeltjes eindigen hun winterslaap, de trekvogels komen terug van hun verre reis en de planten maken alweer nieuwe knoppen. In de lente komt de natuur weer tot leven en daarom staat deze maand in het teken van dit prachtige seizoen.

 

 

Eerdere thema’s

Zon (december)
Ondanks de koude en korte dagen staat de aarde in de winter het dicht bij de zon. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar in december beweegt de aarde langzaam naar de zon toe totdat we begin januari het perihelium (het punt dat het dichtst bij de zon ligt) bereiken!
Download hier het themaoverzicht zon of kijk op het Pinterest bord.

 

(Te) gekke uitvinders (november)
Een uitvinding doen is natuurlijk heel hard nadenken en veel experimenteren, maar ook een kwestie van een beetje geluk. Met deze lesideeën word jij ook een (te) gekke uitvinder.

Download hier het themaoverzicht (te) gekke uitvinders of kijk op het Pinterest bord.

 

Volop herfst (oktober)

Voor ons is het tijd om onze regenjas uit de kast te halen, maar ook de dieren buiten zijn druk bezig om zich voor te bereiden op de koudere periode die eraan zit te komen. Ontdek wat er allemaal in de natuur verandert.

Download hier het themaoverzicht volop herfst of kijk op het Pinterest bord.

 

Schone omgeving (september)

Een schone omgeving is voor veel mensen fijn, maar helaas niet overal te vinden. Je kunt met je klas gelukkig van alles doen om daar zélf voor te zorgen. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook de dieren die in de omgeving leven!

Download hier het themaoverzicht schone omgeving of kijk op het Pinterest bord.

 

Dieren van ver en dichtbij (juli/augustus)

Over de hele wereld zijn allerlei bijzondere dieren te vinden. Welke dieren heb jij wel eens gezien in het park, tijdens een dagje weg of op vakantie? Dieren zijn overal te vinden, dus ook zeker in jouw tuin of balkon!

Download hier het themaoverzicht dieren van ver en dichtbij of kijk op het Pinterest bord.

 

Water (juni)

Water is onmisbaar voor het leven. Zeventig procent van de wereld bestaat uit water en wij Nederlands hebben er een speciale band mee, want de meesten van ons leven onder zeespiegel! Ontdek met de lesideeën alles over water: van de smeltende ijskappen tot het bouwen van een waterraket!

Download hier het themaoverzicht water of kijk op het Pinterest bord.

 

Vogels (mei)

Er valt veel te ontdekken over vogels. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

Download hier het themaoverzicht vogels of kijk op het pinterest bord.

 

Insecten (april)

Al die kriebelbeestjes lijken soms misschien vervelend, maar ze zijn erg nuttig voor ons en onze omgeving. Ze zijn essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en het maken van honing. Ontdek alles in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht insecten of kijk op het pinterest bord.

 

Micro-organismen (maart)

Maken bacteriën ons altijd ziek? Of zijn ze ook nuttig voor ons? Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht micro-organismen of kijk op het pinterest bord.

 

Klimaatverandering (februari)

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering of kijk op het pinterest bord.

 

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter of kijk op het pinterest bord.

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink