Thema van de maand: Volop herfst

Natuurnieuws
Thema van de maand: Volop herfst

Na een paar mooie nazomerdagen is het dan echt zo ver. De temperatuur daalt, de regen tikt op de ramen en de blaadjes vallen van de bomen. De herfst is in aantocht! Tijd om paddenstoelen te zoeken of kastanjes te verzamelen voor de herfsttafel.

 

In de herfst zijn er een heleboel avonturen te beleven in de natuur! Dit is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor je gezondheid. Ga met je klas er op uit! Extra motivatie nodig? Lees dan in dit bericht welke voordelen de buitenlucht heeft en meld je direct aan voor de #2uurnatuurchallenge.

 

Voor ons is het tijd om onze regenjas uit de kast te halen, maar ook de dieren buiten zijn druk bezig om zich voor te bereiden op de koudere periode die eraan zit te komen. Sommige dieren zorgen voor een dikke vacht, andere vertrekken naar warmere gebieden om te overwinteren. Zaterdag 9 oktober is het de dag van de trekvogel. Weet jouw klas welke vogels ons koude kikkerlandje tijdelijk verlaten?

 

Houd ook deze maand de website en social media in de gaten om geen lesidee te missen! Of bekijk alvast het themaoverzicht met alle herfstige lesideeën die al online staan.

 

 

Komende maanden

Wist je dat het op 9 november de Dag van de Uitvinders is? Deze dag staat niet alleen in het teken van eerdere grote uitvinders, maar ook van de toekomstige. Daarom is het thema van november: (Te) gekke uitvinders! We bieden je volop inspiratie om jouw leerlingen ook echte uitvinders te laten worden.

 

Ondanks de koude en korte dagen staat de aarde het dichtst bij de zon in de winter. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar in december beweegt de aarde langzaam naar de zon toe totdat we begin januari het perihelium (het punt dat het dichtst bij de zon ligt) bereiken! December staat daarom in het teken van de zon.

 

 

Eerdere thema’s

Schone omgeving (september)

Een schone omgeving is voor veel mensen fijn, maar helaas niet overal te vinden. Je kunt met je klas gelukkig van alles doen om daar zélf voor te zorgen. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook de dieren die in de omgeving leven!

Download hier het themaoverzicht schone omgeving of kijk op het Pinterest bord.

 

Dieren van ver en dichtbij (juli/augustus)

Over de hele wereld zijn allerlei bijzondere dieren te vinden. Welke dieren heb jij wel eens gezien in het park, tijdens een dagje weg of op vakantie? Dieren zijn overal te vinden, dus ook zeker in jouw tuin of balkon!

Download hier het themaoverzicht dieren van ver en dichtbij of kijk op het Pinterest bord.

 

Water (juni)

Water is onmisbaar voor het leven. Zeventig procent van de wereld bestaat uit water en wij Nederlands hebben er een speciale band mee, want de meesten van ons leven onder zeespiegel! Ontdek met de lesideeën alles over water: van de smeltende ijskappen tot het bouwen van een waterraket!

Download hier het themaoverzicht water of kijk op het Pinterest bord.

 

Vogels (mei)

Er valt veel te ontdekken over vogels. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

Download hier het themaoverzicht vogels of kijk op het pinterest bord.

 

Insecten (april)

Al die kriebelbeestjes lijken soms misschien vervelend, maar ze zijn erg nuttig voor ons en onze omgeving. Ze zijn essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en het maken van honing. Ontdek alles in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht insecten of kijk op het pinterest bord.

 

Micro-organismen (maart)

Maken bacteriën ons altijd ziek? Of zijn ze ook nuttig voor ons? Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht micro-organismen of kijk op het pinterest bord.

 

Klimaatverandering (februari)

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering of kijk op het pinterest bord.

 

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter of kijk op het pinterest bord.

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink