De technische kant van zaken ontdekken

Lees, kijk, speel
De technische kant van zaken ontdekken

Techniek is overal en bere-interessant. Dat blijkt wel uit het ‘Techniek-doeboek’ van Stichting Techniekpromotie. In dit boek staat een rits aan vermakelijke technische opdrachten om samen met kinderen vanaf 8 jaar uit te voeren. Het boek beslaat meer dan 35 experimenten verdeeld over zeven thema’s die laten zien dat techniek en natuurkunde het geheim zijn achter vele alledaagse voorwerpen en mechanismen, van luchtballonnen tot bruggen.


Het boek is voorzien van kleurrijke illustraties met een vleugje humor. De opdrachten worden zo niet alleen op een vrolijke manier ingeleid, maar ook voorzien van voorbeelden of uitleg. De zeven thema’s hebben elk hun eigen pastelkleur en zijn zo makkelijk herkenbaar. De schrijfstijl is toegankelijk en het boek is zeker geschikt voor kinderen om zelf te lezen, hoewel de opmaak soms ietwat druk oogt door de verschillende kopjes. De onderwerpen lopen uiteen maar bouwen soms voort op dezelfde technieken. Zo is het verplaatsen van water een veelvoorkomend thema en is de bruisende combinatie van bakpoeder en azijn ook meermaals vertegenwoordigd. Hierdoor zullen sommige opdrachten wellicht minder interessant zijn om na elkaar uit te voeren, maar anderzijds zijn er voldoende leuke onderwerpen om favorieten uit te kiezen.

Colafontein
Dat de auteurs een groot voorstander zijn van ‘leren door te proberen’ is duidelijk. Vindingrijkheid en creativiteit staan centraal. Kinderen worden met de alinea ‘verbeter je ontwerp’ gestimuleerd om zelf verder te experimenteren aan hun bouwsels, en bij de meeste opdrachten laat het boek ruimte over om zelf een manier van aanpak te bedenken. Hierbij kan wat hulp van een volwassene zeker van pas komen, omdat sommige opdrachten slechts begeleid worden door een voorbeeldtekening en een suggestie voor bouwmaterialen. Bij elk onderwerp staan enkele tips voor ouders om ervoor te zorgen dat de experimenten veilig en met succes verlopen, maar ook om de projecten extra diepgang te geven. De verschillende onderwerpen omvatten niet alleen een leuk knutselproject maar worden ook gevolgd door uitleg over de achterliggende mechaniek, bijvoorbeeld  hoe energie wordt doorgegeven bij een kettingreactie.


Door de vrijheid bij de opdrachten kan het maken van bijvoorbeeld de perfecte colafontein wel wat tijd en ruimte in beslag nemen, en wees vooral bij het hoofdstuk ‘gebruik waterkracht’ beducht op nattigheid! Alle opdrachten maken gebruik van eenvoudige materialen, maar voor sommige is wel een tripje naar de bouwmarkt nodig. Wat betreft constructie kan het soms handig zijn om wat ervaring te hebben met bijvoorbeeld een schroevendraaier.


Zowel kinderen als volwassenen zullen veel opsteken over de natuurkrachten en techniek die de boel soms letterlijk laten draaien. Zoals bij de opdracht waarbij een tol gemaakt: welke eigenschappen zorgen ervoor dat de tol lang kan draaien? Door kinderen middels vragen hierover na te laten denken krijgen de opdrachten meer diepgang. Het is echter vooral het doe-het-zelven dat de grote aantrekkingskracht van dit boek vormt. Voor je het weet ben je uren zoet met het perfectioneren van een loopbrug van rietjes of een heuse hijskraan. En als je getest, verbeterd en weer getest hebt? Op naar het volgende project!


Techniek-doeboek

Stichting Techniekproductie

Uitgeverij Nieuwezijds

ISBN 978 90 5712 492 1

Hardcover, 144 pagina’s, 18,95 euro

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen