Groeien als kool(mezen)

Lesidee groep 1 t/m 8
Groeien als kool(mezen)

Moeder kerkuil is nog druk aan het broeden, de vier kauwtjes zijn uit het ei gekropen en de koolmeesjonkies groeien al hard. Misschien hebben jullie het ook wel gevolgd op Beleef de Lente. Iedere vogel heeft zijn eigen broedtijd en de jonkies groeien allemaal met een andere snelheid. Sommige ouders voeren hun vogeltjes heel lang, andere kleintjes moeten het al snel zelf uitzoeken.

 

Met het unieke lesidee op Beleef de Lente van de Vogelbescherming leer je de kinderen niet alleen verschillen tussen vogels, maar ook rekenen! Ze leren hoe ze tabellen en diagrammen maken en verklaren het nestgedrag van de vogels. Dit lesidee is op de website te vinden voor groep 5/6 en voor groep 7/8. Handig voor als er een keer weinig tijd is voor het geven van N&T naast rekenen.

 

Op Beleef de Lente zijn nog veel meer lesideeën te vinden, ook voor de onderbouw. Herken jij het geluid van de koolmees? Of het geklepper van de ooievaar? Voor groep 1/2 is er een onderzoekskaart ‘Geluiden’. Hiermee leer je je leerlingen alles over het zingen en fluiten van de vogels. Download de onderzoekskaart hier.

 

En wist je dat je aan de snavel van een vogel al kan zien wat voor voedsel hij eet? Insecteneters als roodborstjes hebben bijvoorbeeld een spitse dunne snavel waarmee ze makkelijk kriebelbeestjes kunnen oppikken. Een mus daarentegen heeft een korte dikke snavel om de harde zaadjes die hij eet goed te kunnen vermalen. Laat je leerlingen hiermee kennismaken in de onderzoekskaart ‘Snavels en Voedsel’, beschikbaar voor de onderbouw, groep 5/6 en groep 7/8.

 

Ook op de eigen website van de Vogelbescherming is volop inspiratie te vinden voor je lessen. Zo vind je ideeën over vogels op het schoolplein, de beste plek voor een nestkast, muzikale lessen over weidevogels en leer je over de trektocht van de gekraagde roodstaart. Al met al voldoende lesideeën om de liefde voor vogels aan te wakkeren bij je leerlingen en ze op diverse wijze kennis te laten maken met de natuur om hen heen.

 

Foto: Shyam van Unsplash

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein