Ontdek de Nederlandse NatuurGratis lesmateriaal voor het basisonderwijs

De kinderjaren zijn misschien wel de belangrijkste jaren voor de ontwikkeling van een positieve betrokkenheid tot en verbondenheid met de natuur. Helaas is er bij kinderen een steeds minder sterke band met de natuur. Het is van groot belang dat de jonge generaties zich betrokken voelen bij de natuur om daar op latere leeftijd nog steeds zorg voor te willen dragen. Met ons nieuwe lesmateriaal Ontdek de Nederlandse Natuur willen wij daar een handje bij helpen! 

 

In de lessenreeks Ontdek de Nederlandse Natuur leren leerlingen van groep 1 t/m 8 allerlei soorten planten en dieren die in Nederland voorkomen: van lieveheersbeestje tot edelhert, van zandraket tot zomereik. Hiermee sluiten de lessen naadloos aan op kerndoel 40 van het SLO: "De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving."

 

Er zijn in totaal 11 lessen, verdeeld in basislessen (die allerlei verschillende soorten behandelen) en verdiepende lessen (die dieper ingaan op een bepaalde soortgroep, zoals planten of vogels). Zie dit bestand voor een kort overzicht van alle lessen.

 

Goed om te weten: de lessen zijn op geen enkele manier van elkaar afhankelijk (volgen elkaar niet op) en zijn ontworpen om de voorbereidingstijd zo laag mogelijk te houden.

 

Download hieronder de lerarenhandleidingen en bijbehorende bestanden.

Basislessen

'Op avontuur in het bos' (groep 1/2)

'Zoek de verschillen' (groep 3/4)

'Soortenbingo' (groep 5/6)

'BioBlitz' (groep 7/8)

 

Verdiepende lessen groep 1-4

'Blokje om'

'Kriebelbeestjes memory'

'Op sporenjacht'

'Piep, wie ben ik?'

 

Verdiepende lessen groep 5-8

'Vogelexpert'

'Plantenkwartet'

'Maak een voedselweb'

 

Geef ons feedback

Wij zijn erg benieuwd hoe de lessen zijn verlopen. Liep het zoals verwacht? Sloot de les aan bij de kennis van de leerlingen? Was de lerarenhandleiding toereikend? Je zou ons enorm helpen door feedback te geven in onderstaand formulier. Dit kost je 5 tot 10 minuten. 


 • Poster sporen
  Poster sporen
 • Ontdek de Nederlandse Natuur
  Ontdek de Nederlandse Natuur
 • Soortenbingo
  Soortenbingo
 • Lerarenhandleiding
  Lerarenhandleiding

Downloads