Smullen van de vensterbank

Lesidee groep 1 t/m 8
Smullen van de vensterbank

Het is voorjaar! Bloemen ontluiken, scheuten komen op, en langzaamaan wordt de omgeving steeds groener. Het voorjaar is ook het ideale moment om zaadjes te zaaien. En dat hoeft niet per se buiten: de vensterbank is de ideale plek voor een mini-moestuintje. Het is ontzettend leuk om je eigen zaadje te planten, het groeiproces te volgen en uiteindelijk de vruchten te plukken.

 

Supersnelle groeiers

Microgroenten of kiemgroenten geven makkelijk en supersnel resultaat. Kiemgroenten - de naam zegt het al - worden namelijk geoogst als de zaadjes nog maar net ontkiemd zijn. Alfalfa en taugé zijn kiemgroenten, maar het bekendste voorbeeld is tuinkers. Tuinkers kun je het makkelijkst op watten kweken. Knip of scheur een stukje zigzagwatten en leg dat in een schaaltje. Bevochtig de watten (dat gaat makkelijk met een sprayflesje) en strooi de zaadjes erover uit. Let daarbij op dat de zaadjes niet te dicht op elkaar liggen. Zet het schaaltje nu weg en zorg dat de watten vochtig blijven. Al na een paar dagen zie je de zaadjes ontkiemen. Als de tuinkers volgroeid is kun je de plantjes makkelijk oogsten door ze een stukje boven de watten af de knippen.

 

Kruiden

De meeste kruiden kun je als plantje bij de supermarkt kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te zaaien en te zien groeien. Voor kruiden heb je wel potjes nodig, ongeveer 10 centimeter breed is genoeg. Vul de pot met potgrond tot een stukje onder de rand, zaai hierin je kruidenzaadjes en dek dit af met weer een dun laagje potgrond. Maak nu de grond vanaf de bodem nat door het potje in een schaal met water te zetten. Haal het potje hier weer uit als de grond verzadigd is met water. Help de kruiden eventueel de eerste paar centimeter een handje met een stolp (of een doorzichtig plastic zakje). Geef de plantjes regelmatig water en oogst na enkele weken. Tip: plant verschillende kruiden en doe een smaaktest.

 

Groenten

Je verwacht het misschien niet, maar je kunt zelfs groenten verbouwen op de vensterbank! Tomaatjes en pepertjes zijn hiervoor bijvoorbeeld heel geschikt, omdat hun moederplant dol is op de zon. Of kweek zelf radijsjes. Elke plant heeft wel zijn eigen wensen en eisen, dus zoek van tevoren goed op hoe jouw plant naar keuze het liefst behandeld wordt. Deze planten vergen iets meer tijd en aandacht, maar het resultaat is er ook naar.

 

In de les

Het proces op zich volgen is natuurlijk al heel leerzaam, maar wat kun je nog meer met deze plantjes doen? Je kunt het groeiproces van de planten in nog meer detail bekijken: laat leerlingen in verschillende groeistadia een plantje plukken en goed bekijken (en eventueel tekenen). Benoem samen de onderdelen zoals wortel, stengel en blad. Wat zien ze gebeuren? Hoe veranderen de verschillende onderdelen? De planten zijn ook een goed aanknopingspunt voor een les over de levenscyclus van een plant. Dit is vooral leuk bij planten waarvan uiteindelijk de vruchten gegeten worden, zoals tomaat en peper, omdat die ook weer de zaadjes bevatten waarmee het proces opnieuw begint. Maar de eetbaarheid is sowieso interessant, want welke delen worden er eigenlijk gegeten? Het blad? De stengel? Of misschien wel de wortel? Hoewel de oogst waarschijnlijk iets te klein is voor een bonte salade voor de hele klas, is proeven van de oogst altijd een feestje. Al met al genoeg voer voor tijdens de les dus.

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen