Het zilveren ei

Lesidee groep 1 t/m 8
Het zilveren ei

Het kippenei is het onderwerp van talloze proefjes. Je kunt er dan ook van alles mee. Wat dacht je van zilver maken?

Om te beginnen moet je het kippenei helemaal bedekken met een roetlaagje. Dat kun je doen door het ei boven een brandend waxinelichtje te houden, of (nog beter) boven een aansteker. Pas goed op voor je vingers of gebruik een tang om het ei vast te houden.

Als het ei helemaal - behalve natuurlijk op de plek waar je het hebt vastgehouden - is bedekt met een roetlaagje, hoef je alleen nog maar het ei voorzichtig in een glas met water te laten vallen. Draai het glas rond, en je ziet dat het ei een zilveren glans heeft gekregen!

Dit is natuurlijk geen echt zilver, maar waarom lijkt het daar dan wel op? Het roetlaagje dat om het ei zit, bestaat voornamelijk uit koolstof. Die koolstofmoleculen stoten water af. Als je het ei in het glas water laat vallen, wordt het omsloten door een filmpje of dun laagje lucht omdat het koolstof en het water uit elkaar willen. Het licht dat het glas binnenvalt, moet door meerdere lagen water en lucht reizen voordat het het glas weer verlaat en in je oog terechtkomt, zodat jij het kunt zien. Door de gladde ronde vorm van het ei en die verschillende laagjes weerkaatst het licht alle kanten op en dat zie je als een glanzend zilveren laagje.

 

Dit proefje is afkomstig van het YouTubekanaal van Technopolis.

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen