Wildzoekers: jouw strandavontuur begint hier!

Lees, kijk, speel
Wildzoekers: jouw strandavontuur begint hier!

Pak je schepnet, handdoek en vergrootglas er maar bij, de nieuwe ‘Wildzoekers’ is uit en we gaan het strand op! Wildzoekers op het Strand is het tweede boek in de serie ‘Wildzoekers’ door Maartje Kouwen, met illustraties van Suzanne Diederen. Dit strandhandboek (niet te verwarren met strandhanddoek, maar vanaf nu net zo cruciaal tijdens je dagje strand) laat kinderen van alle leeftijden de natuur op het strand ontdekken. Met meer dan honderdzestig activiteiten moedigt het boek aan om interessante stranddiertjes, planten en andere vondsten te onderzoeken en ontdekken.

 

Zeedieren en seizoenen

De herkenbare opzet van de ‘Wildzoekers’-reeks is hier weer van toepassing. Het boek biedt kennis, tips en activiteiten die je meteen kan inzetten in de natuur. Eerst krijg je een overzicht van de spullen die je nodig hebt als wildzoeker op het strand, met als voornaamste dit boek. Vervolgens wordt kort belicht wat voor gaafs je allemaal kan verwachten tijdens de vier seizoenen op het strand De rest van het boek vertelt per seizoen uitgebreid over alles wat je op het strand en/of wad kunt tegenkomen, van schelpen tot zeldzame zeevonk. De bijzonder treffende illustraties van Suzanne Diederen helpen bij het herkennen van vondsten zoals drieteenstrandlopers of wulkeieren. En dat nodigt nu al uit om een volgend strandbezoekje uit te stippelen.

Of je nu wekelijks naar het strand gaat en je kind alles wil opschrijven en ontdekken, of slechts eens per jaar de zilte zee tegemoet komt met een klas, met dit boekje in je hand spot je altijd wel iets nieuws. Activiteiten variëren van strandjutten naar amber of barnsteen (waarbij je ook leert wat het verschil tussen die twee is) tot leren bobberen (oftewel jezelf voortbewegen zoals een zeehond). Er zijn talloze activiteiten om een lesje strand mee in te vullen, zoals bijvoorbeeld een hands-on les over eb en vloed of hoe je de beste strandafvalkampioen wordt. Eén ding is zeker: met dit handboek op zak kun je meteen aan de slag!

 

Mindfulness

Het boek is niet alleen leuk voor kinderen; ook volwassenen kunnen hier veel uit halen. Misschien zelfs een stukje mindfulness met oefeningen om het strand op te snuiven, zoals met je ogen dicht langs de branding lopen door alleen maar naar de zee te luisteren (scheelt ook weer een dure mindfulnesstraining).

Er zitten zoveel ideeën in dit boek dat je in een dag waarschijnlijk nog lang niet alles hebt gedaan. En ook al is het boek bedoeld voor kinderen, als volwassene steek je hier sowieso ook nog iets van op. Bijvoorbeeld door nu echt de veren van de kanoet te leren herkennen. Of misschien spot je voor het eerst de eitjes van de gestippelde dieseltreinworm?

 

Wanneer is de volgende stranddag?

Wildzoekers op het Strand is een enthousiasmerend boek dat iedereen die het leest meteen weer een stranddagje wil inplannen. En niet alleen op een stralende zomerdag, want met dit boekje leer je dat elke dag een stranddag is en kansen biedt tot nieuwe ontdekkingen!

 

Wildzoekers op het Strand

Auteur en Illustraties: Maartje Kouwen en Suzanne Diederen

Uitgever: Lemniscaat

ISBN 978 90 477 1456 9

Hardcover, 77 pagina’s, 14,99 euro

 

Als je na al het spoorzoeken en uitwaaien toch nog niet genoeg krijgt van het buiten ontdekken, dan is Wildzoekers in het Bos, het eerste boek in deze reeks, misschien ook iets voor jou. Wat je ook kiest, heel veel lees- en vooral ontdekplezier! 

foto Rianne van Duinen door
Rianne van Duinen