In de wind op je maaltijd af

Lesidee groep 1 t/m 8
In de wind op je maaltijd af

Mieren vinden hun maaltijd met hun neus, schrijven Duitse en Britse biologen op 9 april in het blad Current Biology. Tot op grote afstand pikken woestijnmieren geursporen op om bij hun diner terecht te komen. Het is wel belangrijk dat ze tegen de wind in lopen: de geur waait ze dan tegemoet. Als ze wind mee hebben, hebben ze juist moeite met het ruiken van hun lekkernij. De wind waait de geur dan weg van de mier. 

Mensen hebben niet zo’n goede neus als woestijnmieren. Wil je weten hoe goed onze neus wel is? Maak en speel eens geurenmemory! Zorg voor potjes waar je niet doorheen kunt kijken, zoals lege vitaminepotjes. Of plak lege jampotjes af met papier. Verzamel sterk ruikende dingen, zoals koffie, kaneel, munt, pindakaas, citroensap, knoflook of yoghurt. Stop steeds in twee potjes dezelfde geuren en schrijf erop wat erin zit.

Zet de potjes door elkaar en laat je leerlingen een blinddoek omdoen. In plaats van kaartjes om te draaien zoals bij gewoon memory, draaien ze nu steeds twee potjes open. Begin eens met z’n vieren met vijf setjes potjes. Maak het later moeilijker met extra potjes. Wie de meeste sets bij elkaar kan vinden, heeft de beste neus!

Geen tijd om zelf te maken? Hier kun je bijvoorbeeld ook geurenlotto kopen.

Groep: 3-6 | Leerdoel: De werking van het reukzintuig | Materiaal: Tien tot twintig potjes , sterk ruikende dingen, stift en theedoeken

foto Bernadette van Heel door
Bernadette van Heel