Je eigen avocadoplant

Lesidee groep 1 t/m 8
Je eigen avocadoplant

Het blijft, en door kinderen zaadjes te laten planten die uit hun voedsel afkomstig zijn, leren ze de context van het fruit en de groente op hun bord kennen. Je kunt hiervoor niet alleen 'oude bekenden' gebruiken, zoals aardbeien of tomaten, maar ook exotischere vruchten, zoals de avocado. Om een avocadoplant te laten groeien, moet je eerst de pit laten ontkiemen. De bekendste methode daarvoor is door de pit met behulp van prikkers boven een glas water te laten hangen. Technolab Leiden omschrijft een andere manier, die volgens hen succesvoller is, en gebruikt daarbij keukenpapier en een ziploczakje:

 

Haal de pit uit een avocado, maak de pit schoon en wikkel hem in goed vochtig keukenpapier. Stop dit in een ziploczakje, maak het zakje dicht en leg het een week op een zonnige plek. Pel daarna het donkere velletje van de pit. Stop de pit opnieuw in een stuk nat keukenpapier in het zakje en leg hem weer een week op een zonnige plek. Nu is er een barst ontstaan in de pit waaruit de wortel zal groeien. Ververs elke week het keukenpapier en controleer of er al een wortel gegroeid is.

 

Dit hele proces neemt behoorlijk wat tijd in beslag, maar kost weinig moeite en is een goede basis voor een langlopend experiment: je kunt eventueel elke leerling een avocadopit laten ontkiemen met bovenstaande methode, en een pit laten ontkiemen met de satéprikkermethode (zie hier een goede omschrijving). Met welke methode ontkiemen de pitten het eerst? En met welke methode ontkiemen de meeste pitten?

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen