Klimaatbewuste Sint

Lesidee groep 1 t/m 8
Klimaatbewuste Sint

‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan...’

Dit liedje, geschreven door Jan Schenkman in zijn bekende boekje ‘Sint Nicolaas en zijn knecht’, is niet meer weg te denken bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas – hoewel de Sint dit jaar niet met de boot, maar met een stoomtrein komt. En ook al maakt Piet behoorlijk de gemoederen los, over de stoomboot is verrassend weinig discussie.

 

Want hoe nostalgisch en romantisch het ook klinkt, zo’n vervuilende stoomboot of stoomtrein is natuurlijk niet echt meer van deze tijd. Laat leerlingen daarom zelf nadenken over milieuvriendelijkere manieren om de Sint vanuit Spanje naar Nederland te vervoeren.

 

Deze opdracht kan op heel veel verschillende manieren worden vormgegeven, afhankelijk van het niveau van de leerlingen, beschikbare tijd en behoefte aan instructie. Groep 1 t/m 4 kan bijvoorbeeld een mooie tekening maken van hun fantasievoertuig; laat ze daarbij uitleg geven hoe het voertuig precies werkt. Reist Sint over het water? Of via land of door de lucht? Groep 5 t/m 8 kan een realistischer ontwerp maken, eventueel met restricties zoals een budget. De verdieping na de opdracht kan gezocht worden in uitleg over hedendaags transport. Weten jouw leerlingen bijvoorbeeld dat de meeste stoomschepen op dit moment op olie varen? De verbranding van deze fossiele brandstof zorgt voor veel vervuiling. Laat de leerlingen nadenken over andere mogelijke energiebronnen en misschien hebben ze zelfs al creatieve ideeën over de toekomst van ons transport.

 

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen