DuurzaamDoor

Maak een voedersilo

Lesidee groep 1 t/m 8
Maak een voedersilo

Vogels zijn dol op zaadjes. Die kun je in een bakje doen, maar veel handiger is het om een voederstation op te hangen zodat je de vogels goed kan observeren. Zo’n voedersilo is ook nog eens eenvoudig zelf te maken van een lege fles en twee pollepels. Jasper de Ruiter van Vogelbescherming Nederland laat in dit filmpje van Vroege Vogels zien hoe je dat doet. Met een touwtje om de bovenkant van de fles kun je de fles ophangen op een beschutte plek.   

Vooral koolmezen en pimpelmezen smullen graag van de zaadjes in zo’n voedersilo. De twee soorten lijken op elkaar, maar zijn ook goed afzonderlijk te herkennen. Een handig ezelsbruggetje is dat koolmezen een soort stropdas hebben: een zwarte band over hun gele buik. Pimpelmezen hebben een blauwe pet op en ze lijken een Zorromaskertje te dragen over hun ogen. Kun jij ze al uit elkaar houden?

In Nederland komen nog meer mezen voor, zoals de zwarte mees en de glanskop. Die zal je niet vaak in de tuin zien. De staartmees vliegt wel graag door tuinen, maar zal niet snel aan de voedersilo gaan hangen; deze vogel doe je meer plezier met pinda’s en vetbollen. 

Uit de voedersilo vallen overigens ook aardig wat zaadjes naar beneden. Om dat te voorkomen kun je lepel ook iets rechter hangen. Maar een beetje morsen is in dit geval niet erg. De zaadjes die op de grond vallen zijn weer voer voor groenlingen, mussen en vinken, die liever van de grond eten. 

Nog meer weten over vogels voeren? Natuurbericht maakte een serie over slim voeren. In de eerste aflevering over slim vogels voeren is te zien hoe je zaadeters lokt zoals de mus, vink en groenling. In de tweede video staan boomklauteraars centraal, zoals specht, boomklever en boomkruiper. De derde aflevering gaat over het lokken van de roodborst en andere insecteneters.

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen