Handige robots

Lesidee groep 1 t/m 8
Handige robots

Zou het niet handig zijn als je nooit meer hoeft te stofzuigen, afwassen of de kamer op te ruimen, omdat je een huishoudrobot hebt die al dat werk voor je doet? Nu bestaan er al robotstofzuigers en robotgrasmaaiers, maar een robot die de afwas doet is nog toekomstmuziek. Robots als R2D2 uit Star Wars, die kunnen praten en verschillende klusjes klaren, zijn helaas alleen nog maar als speelgoed op de markt. 

Het zal ook nog wel een tijd duren voor robots verschillende huishoudelijke taken uit kunnen voeren. Op dit moment kunnen robots vaak één specifieke taak goed uitvoeren. Bijvoorbeeld in fabrieken, waar ze auto-onderdelen in elkaar zetten of aan de lopende band porseleinen kopjes maken. Daar nemen robots het werk over van mensen. 

Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar robots en worden er robots gebouwd die in sommige opzichten handiger zijn mensen. Ga met je klas op onderzoek naar de wereld van de robots en laat leerlingen een robothand bouwen. Laat ze eerst nadenken hoe een robot die de afwas doet eruit kan zien. Heeft deze robot handen nodig om de afwasborstel vast te pakken? Hoe ziet zo’n robothand eruit en hoe bewegen de vingers? Laat leerlingen hiervan een tekening maken, waarbij ze ook hun eigen hand goed moeten bestuderen,. Laat ze dan met het werkblad aan de slag gaan.

Bekijk na afloop dit filmpje van een robotarm die razendsnel dingen uit de lucht kan vangen. Laat leerlingen daarna nadenken over hoe lang het nog zal duren voor deze alleskunner-robot werkelijkheid zal zijn. Tot slot vormt dit filmpje van voetballende robots mooie inspiratie. 

Groep: 4,5,6 | Leerdoel: Onderzoek de werking van onze handen en ontwerp een robothand | Benodigdheden: prikkarton (12,5 x 17,5 centimeter), artstraws, schaar, lijm, draad, potlood, satéprikker.

 

foto Tycho Malmberg door
Tycho Malmberg