Help de vogels de kille winter door

Lesidee groep 1 t/m 8
Help de vogels de kille winter door

Het is de tijd van handschoenen, sjaals en mutsen. De verwarming draait overuren. Terwijl wij behaaglijk binnen zitten met een kop warme chocomelk en slagroom fladderen de koolmezen, mussen en vinken buiten rond in de ijzige winterwind. Zonder jas, warme schoenen of dikke sjaal. In dit kille jaargetijde kunnen de gevederde fladderaars wel wat hulp gebruiken, want wist jij dat veel vogels een lichaamstemperatuur van 40°C hebben? Het kost ze in de winter dan ook veel energie om dit constant te behouden. Hier hebben ze veel voedsel voor nodig, maar dat is lastig te vinden tussen de kale bomen, bevroren grond en grijze tegels.

 

Er zijn een heleboel manieren om de vogels een handje te helpen om warm te blijven in de winter. De welbekende pindaketting blijft een klassieker. Simpel en goedkoop. Rijg een draad door doppinda’s en probeer een zo lang mogelijke ketting te maken. Laat iedereen de lengte van  zijn/haar ketting opmeten en bereken het klassengemiddelde in de (digitale) rekenles. Ook vetbollen zijn groot favoriet. Deze zijn eenvoudig te maken met ongezouten frituurvet en zaden. Smelt het vet in een pan en meng de zaden er doorheen. Giet het mengsel in een oud bakje, kopje of bakvorm voor een verrassend ontwerp. Leg er een touwtje in, laat het uitharden en jouw vetbol is klaar om in de tuin te hangen!

 

Pimpelmezen en koolmezen zul je ook veel plezier doen met een voedersilo. Steek twee houten pollepels in een plastic fles en vul deze met vogelvoer. Als je geen oude pollepels in huis hebt, kun je ook een silo van een melkpak maken. Knip ramen uit de zijkanten van het melkpak. Laat een randje over aan de onderkant van het pak, zodat er een bakje ontstaat. Vul dit bakje met vogelvoer en zet je voederhuisje in de tuin. Of hang hem op door de dop van het melkpak te draaien en een tweede gaatje te maken. Knoop een touwtje door de gaatjes en hang je voederhuisjes in de boom of aan de schutting! Nog niet uitgeknutseld? Versier je huisje met een likje verf en maak het je vliegende vriendjes makkelijk met een zitstokje.

 

Wat zullen de vogels hier van smullen! Niet alleen de vogels profiteren hiervan, want wat is er gezelliger dan een middagje knutselen met het hele gezin, vrienden of de hele klas. Ideaal om de kinderen bezig te houden in deze donkere dagen. En als je klaar bent, kun je weer met die heerlijke kop warme chocomelk en slagroom bij het raam zitten om de vogels in de tuin te spotten. Wie heeft de meeste vogels naar zijn/haar tuin gelokt?

 

Wil je tegelijkertijd bijdragen aan belangrijk onderzoek? Houd dan op 29, 30 of 31 januari tijdens de jaarlijkse tuinvogeltelling bij hoeveel en welke vogels er in jouw tuin langskomen en geef de resultaten door via de website. Hierdoor leren we met welke vogels het wel en niet goed gaat en kunnen we ze beter helpen.

 

Download hier het werkblad voor het voederhuisje.

Kijk voor meer manieren eens in dit lesidee of download de vogelgids van Jasper de Ruiter. Hier is ook een zoekkaart te vinden. Handig als je wilt weten welk vogelsoort er in jouw tuin is komen eten. 

 

Foto: Jasper de Ruiter

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink