Driemaal vogelvoederbakjes

Lesidee groep 1 t/m 4
Driemaal vogelvoederbakjes

De vogels op het schoolplein zijn weer druk in de weer met het zoeken van voedsel. Help de vogels hierbij een handje en tover een sinaasappelschil, theekopje of dennenappel om in een waar vogelvoederbakje. 

Ga je voor de sinaasappelvariant, snijd dan een sinaasappel doormidden en haal het vruchtvlees eruit. Maak in de bovenste rand met een schaarpunt twee gaatjes tegenover elkaar.  Bevestig het touw in beide gaatjes zodat een lus ontstaat. Nu kan je de sinaasappel vullen. Doe dit bijvoorbeeld met een mengsel van speciale pindakaas voor tuinvogels (te koop op www.vogelbescherming.nl), zaden, rozijnen en eventueel wat meelwormen. 

Heb je nog een oud theekopje over? Maak daarvoor een zadenmengsel in bijna afgekoeld frituurvet. Doe het mengsel in het kopje en laat het stollen. Steek er eventueel een stokje in, zodat vogels erop kunnen zitten. Knoop een touw of mooi lint om het oortje waaraan je het kopje kunt ophangen.

Als je in het bezit bent van dennenappels, kun je ze helemaal vol smeren met het frituurvetmengsel of het pindakaasmengsel. Zorg dat je van tevoren een ijzerdraadje of lint om de dennenappel heen knoopt. 

Hang vervolgens je creaties op een zichtbare plek voor het raam van de klas en laat de vogels maar komen! Hebben ze voorkeur voor een bepaald bakje of vogelvoermengsel? Komen ze vooral in de ochtend of juist in de middag? En welke soorten kun je ontdekken? 

Groep: 1 - 4 | Doel: de leerling weet dat dieren andere organismen eten om te leven en te groeien. | Materiaal: sinaasappels, oude theekopjes of dennenappels, schaar, touw of lint, pindakaas voor tuinvogels en/of ongebruikt, ongezouten frituurvet, zadenmengsel voor vogels, rozijnen en meelwormen.

foto Vera Nijboer door
Vera Nijboer