Experimenteren met eieren

Het ei is hét symbool van nieuw leven. Pasen is bij uitstek de tijd om de biologie van dit magische object te doorgronden.
Het principe van een ei treffen we aan van worm tot mens. Wel beschikken vogels, reptielen en zoogdieren over een bijzonder type: het zogeheten amniote ei. Hierbij is een dooier omringd door eiwit en omsloten door een stevige schaal. De ontwikkeling van een ei met schaal is een belangrijke stap geweest in de evolutie van dieren. Dit ei stelde ze honderden miljoenen jaren geleden in staat het land te veroveren.
De stevige schaal beschermt de inhoud tegen uitdroging. In het ei zitten een dooierzak en een luchtkamer. Hiermee beschikt het jong over een eigen ruimtecapsule, waarin de complete ontwikkeling zich kan afspelen. De dooierzak voorziet het nieuwe leven van voedsel; het is eigenlijk een eicel met veel reservevoedsel. Het is zeer uitzonderlijk dat we een dierlijke cel met het blote oog kunnen zien. De grootste cel ter wereld is dan ook de dooier van een struisvogelei.
Download hier een aantal proefjes rondom eieren van een eerdere NWT-conferentie van Biologie Plus. De meest simpele proefjes zijn De anatomie van het ei, Het spuwende ei en Het opstandige ei.