NWenT-thema: Laat naar je Kijken

Natuurnieuws
NWenT-thema: Laat naar je Kijken

Periode: zomervakantie - herfstvakantie

 

Yes, het schooljaar is weer begonnen! Lesboekjes worden verzameld, tafels afgestoft en ideeën om het nieuwe schooljaar in te vullen worden besproken. Speciaal om onze NWT-conferentie van 10 maart in het zonnetje te zetten is het thema van deze schoolperiode Laat naar je Kijken. We laten je graag zien wat er allemaal aan mooie lesideeën mogelijk is binnen dit thema.

Dat is namelijk een heleboel. Zo kun je je eigen lichaam onderzoeken, maar bijvoorbeeld ook de focus leggen op ogen. Hoe werkt een spiegel? En heb je wel eens een optische illusie gemaakt?

Daarnaast kun je ook kijken naar de invloed van de mens op de planeet. Op 17 september is het World Cleanup Day. Via Nederland Schoon worden door het hele land opruimacties georganiseerd. Je kunt via de website heel eenvoudig een actie in de buurt zoeken en je klas aanmelden. Van 4 tot 10 oktober kun je jezelf vanaf een afstandje in de gaten houden: het is dan namelijk World Space Week. Een leuke aanleiding om bijvoorbeeld met de klas een raket te bouwen. En misschien wel nóg toepasselijker: op 15 oktober is het de Dag van de Witte Stok, speciaal voor iedereen met een visuele beperking. Laat leerlingen zelf geblinddoekt taakjes uitvoeren om te ervaren hoe het is om niet te kunnen zien.

 

Bekijk alvast het themaoverzicht met alle lesideeën voor dit thema die al online staan of kijk op het Pinterest bord.

En ben je nieuwsgierig naar de conferentie? Houd onze Instagram in de gaten voor voorproefjes van het programma; de programmakrant verschijnt in oktober op de website.

 

 

Eerdere thema’s

Duik in de Zee

Maak je borst maar nat, want we hebben een heleboel mooie lesideeën binnen het thema 'Duik in de Zee'. Leer alles over dit superbelangrijke onderdeel van onze planeet.

Download hier het themaoverzicht Duik in de Zee.

 

Lente

Bloemknoppen, ontluikende blaadjes, vogelgezang… allemaal typisch lente. Sta stil bij al het moois dat de lente te bieden heeft.

Download hier het themaoverzicht lente.

 

(On)weer
Hagel zo groot als bakstenen en regen die de rivier doet overstromen. Het weer kan onvoorspelbaar zijn. Van het een op het andere moment kan de mooie, zonnige dag omslaan in een donkere, regenachtige dag met bliksemschichten en gedonder.

Download hier het themaoverzicht (on)weer.

 

Eten en je spijsvertering 
Eten doen we de hele dag door, maar wat gebeurt er eigenlijk nadat die heerlijke boterham in je mond verdwijnt? Ontdek het in deze lesideeën.
Download hier het themaoverzicht eten en je spijsvertering.

 

Zon 
Ondanks de koude en korte dagen staat de aarde in de winter het dicht bij de zon. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar in december beweegt de aarde langzaam naar de zon toe totdat we begin januari het perihelium (het punt dat het dichtst bij de zon ligt) bereiken!
Download hier het themaoverzicht zon of kijk op het Pinterest bord.

 

(Te) gekke uitvinders
Een uitvinding doen is natuurlijk heel hard nadenken en veel experimenteren, maar ook een kwestie van een beetje geluk. Met deze lesideeën word jij ook een (te) gekke uitvinder.

Download hier het themaoverzicht (te) gekke uitvinders of kijk op het Pinterest bord.

 

Volop herfst

Voor ons is het tijd om onze regenjas uit de kast te halen, maar ook de dieren buiten zijn druk bezig om zich voor te bereiden op de koudere periode die eraan zit te komen. Ontdek wat er allemaal in de natuur verandert.

Download hier het themaoverzicht volop herfst of kijk op het Pinterest bord.

 

Schone omgeving 

Een schone omgeving is voor veel mensen fijn, maar helaas niet overal te vinden. Je kunt met je klas gelukkig van alles doen om daar zélf voor te zorgen. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook de dieren die in de omgeving leven!

Download hier het themaoverzicht schone omgeving of kijk op het Pinterest bord.

 

Dieren van ver en dichtbij 

Over de hele wereld zijn allerlei bijzondere dieren te vinden. Welke dieren heb jij wel eens gezien in het park, tijdens een dagje weg of op vakantie? Dieren zijn overal te vinden, dus ook zeker in jouw tuin of balkon!

Download hier het themaoverzicht dieren van ver en dichtbij of kijk op het Pinterest bord.

 

Water

Water is onmisbaar voor het leven. Zeventig procent van de wereld bestaat uit water en wij Nederlands hebben er een speciale band mee, want de meesten van ons leven onder zeespiegel! Ontdek met de lesideeën alles over water: van de smeltende ijskappen tot het bouwen van een waterraket!

Download hier het themaoverzicht water of kijk op het Pinterest bord.

 

Vogels

Er valt veel te ontdekken over vogels. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

Download hier het themaoverzicht vogels of kijk op het pinterest bord.

 

Insecten 

Al die kriebelbeestjes lijken soms misschien vervelend, maar ze zijn erg nuttig voor ons en onze omgeving. Ze zijn essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en het maken van honing. Ontdek alles in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht insecten of kijk op het pinterest bord.

 

Micro-organismen

Maken bacteriën ons altijd ziek? Of zijn ze ook nuttig voor ons? Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht micro-organismen of kijk op het pinterest bord.

 

Klimaatverandering

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering of kijk op het pinterest bord.

 

Winter 

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter of kijk op het pinterest bord.

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink