Helemaal in de wolken, met je eigen wolk

Lesidee groep 5 t/m 8
Helemaal in de wolken, met je eigen wolk

Wolken vliegen je elke dag weer voorbij. Hoog in de lucht komen ze je tegemoet en zeggen ze je weer gedag. Hoe zien ze er vandaag uit? Mooi wit met een stralend zonnetje op de achtergrond of misschien toch wel wat donkerder en lijkt het alsof het gaat onweren? Hoe leuk zou het zijn als je de wolken eens van dichtbij zou kunnen bekijken en misschien zelfs zou kunnen vasthouden in je hand?

 

Een wolk is eigenlijk niets meer dan een verzameling waterdruppeltjes, of ijskristallen bij koudere temperaturen, en ontstaat door condensatie van het water dat in de lucht zit. Dit proces begint bij de laag waterdamp op aarde die wordt opgewarmd door de zon. Vervolgens stijgt deze warme lucht op en komt het hoog in de lucht terecht waar het afkoelt. De koude lucht kan minder water vasthouden dan de warme lucht. Hierdoor condenseren druppeltjes water op de stofdeeltjes die in de lucht zitten.

 

Om dit proces van dichtbij te bekijken, gaan we een wolk maken in een fles. Dit kan op drie manieren: met een fietspomp en water, met een fietspomp en alcohol of met lucifers en water. Zie het instructieblad voor een verdere uitwerking van de proeven en ontdek samen met de leerlingen hoe je het beste een wolk maakt in een fles.

 

Leerdoelen: De leerling weet wat een wolk is en hoe een wolk ontstaat | Materialen: water of alcohol, plastic fles, lucifers of fietspomp en kurk met ventiel.

foto Janne van Outvorst door
Janne van Outvorst