Samen tegen voedselverspilling

Lesidee groep 5 t/m 8
Samen tegen voedselverspilling

Beschimmelt jouw brood wel eens voordat je de kans hebt om het op te eten? Of belanden de restjes van het avondeten elke week weer in de prullenbak? Dan ben je niet de enige. In Nederland wordt meer dan 100 kg voedsel per inwoner per jaar verspild. Daarom organiseert de stichting ‘Samen tegen Voedselverspilling’ de verspillingsvrije week van 7 tot en met 13 september 2021. Tijdens deze week proberen bedrijven, organisaties en consumenten bij te dragen aan het verminderen van voedselverspilling voor een beter klimaat en gehele leefwereld.

 

Om kinderen op jonge leeftijd al bewust te maken van voedselverspilling en te leren zuinig om te gaan met voedsel heeft Too Good To Go lesmateriaal ontwikkeld. In deze lessen leren de kinderen wat voedselverspilling is, waar voedsel vandaan komt en hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan. Zo ontdekken de kinderen in de les ‘voedseletiketten’ het verschil tussen de twee verschillende houdbaarheidsdatums door een uitje naar de supermarkt. In de les ‘de reis van voedsel’ leren de kinderen bijvoorbeeld dat een banaan uit Ecuador komt en 9.694 km moet reizen om in Amsterdam te komen. En dat een kiwi uit Nieuw-Zeeland komt en zelfs 18.520 km aflegt!

 

Ook komen in de les ‘voedselketen’ alle fasen die nodig zijn om het voedsel van de boer naar jouw bord te krijgen aanbod. Het verhaal begint bij de ‘producenten’ die het voedsel produceren en zich aan bepaalde (inter)nationale richtlijnen moeten houden. Vervolgens gaat het voedsel naar de ‘behandeling en opslag’ waar de kinderen leren dat bananen beschermd worden zodat ze niet beschadigen tijdens transport. De reis gaat daarna verder naar ‘distributie en verkoop’ waar wordt uitgelegd waarom het duurzamer is om producten lokaal en uit het seizoen te kopen. En ten slotte komen we aan bij ‘consumptie’ waar bijna een kwart van de verspilling plaatsvindt!

 

Als de kinderen weten waar ons voedsel vandaan komt, is het tijd om aan de slag te gaan. De kinderen houden de voedselverspilling in hun gezin bij, duiken ze de koelkast in en leren ze koken met restjes aan van elf eenvoudige recepten. Weten de kinderen nu alles over voedselverspilling? Test het met de voedselverspillingsquiz!

 

Voor als je maar geen genoeg kunt krijgen: kijk ook eens naar het lesidee ‘Red de Krommies’. Hier leren de kinderen alles over de schoonheidseisen van ons voedsel en onderzoeken ze waarom er geen kromme komkommers of rechte bananen in de supermarkt te vinden zijn.

 

Links:

Samen tegen Voedselverspilling: https://samentegenvoedselverspilling.nl/

Too Good To Go lesmateriaal: https://toogoodtogo.nl/nl/movement/education/leeftijdscategorie-10-13

Het verhaal bij de les ‘voedselketen’: https://toogoodtogo.nl/nl/movement/education/de-voedselketen

Voedselverspillingsquiz: https://create.kahoot.it/share/de-voedselverspillingsquiz/af29abf7-dac5-4822-b24a-d584ac29c186

Red de Krommies: https://www.natuurwetenschapentechniek.nl/nieuws/lesidee-groep-5-t-m-8/red-de-krommies

Meer informatie over voedselverspilling van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.aspx

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink