Op zoek naar winterbloeiers

Lesidee groep 5 t/m 8
Op zoek naar winterbloeiers

Veel mensen vinden de winter maar niks. De dagen zijn kort en het is het koud, kaal en grauw. Er groeit weinig buiten. De natuur staat op pauze en de lente lijkt mijlenver weg. Toch zijn er planten die niet op de lente wachten en in de winter gewoon in bloei staan. Dit zijn bijvoorbeeld planten die het hele jaar door kunnen bloeien of planten die hun bloei nog wat weten te rekken door het uitblijven van nachtvorst. Omdat er maar heel weinig over deze planten bekend is, heeft natuurorganisatie FLORON deze winter de 10e editie van de Eindejaars Plantenjacht georganiseerd.

 

In de winter is er weinig aandacht voor planten en daar hoopt FLORON verandering in te brengen. Ze willen graag weten welke planten in de winter bloeien en welke van die planten het meest wordt gezien. Tussen kerst en 3 januari gingen liefhebbers uit heel Nederland een uur lang op zoek naar winterbloeiers. De bloeiende plant die deze winter het meeste gespot werd, is het madeliefje. Ik vroeg me af of deze kleine plant ook bij mij in de buurt bloeit en ging op pad. Het antwoord is ja! Het duurde niet lang voordat ik de eerste geelwitte bloemetjes in mijn vizier kreeg. Tijdens mijn wandeling ben ik er veertien tegengekomen. Misschien groeit deze plant ook wel in de buurt van jullie schoolplein?

 

Download de Zoekkaart Winterplanten en ga met de klas op jacht. Welke bloeiende plantensoorten komen jullie tegen? En welke soort komt het meeste voor? Noteer alle wilde en verwilderde planten (geen tuinplanten) die jullie tegenkomen en vergelijk de resultaten van jullie zoektocht met de resultaten van de Eindejaars plantenjacht 2023 of eerdere edities. Uitgebloeide planten tellen natuurlijk niet mee. Om je plantenkennis te verbeteren, kan je de presentatie van florist Hanneke Waller downloaden met daarin uitleg over de plantenjacht en alle algemene winterbloeiers.

 

foto Nienke Prins door
Nienke Prins