Waardevol afval

Lesidee groep 5 t/m 8
Waardevol afval

Lege flessen leveren we in bij de supermarkt. Dat vinden we heel normaal, maar waarom doen we dat eigenlijk? Iedereen weet dat er statiegeld op deze flessen zit, maar belangrijker is dat de flessen gerecycled worden. Van de gebruikte flessen worden weer nieuwe flessen gemaakt. Dit is beter voor het milieu, want hiermee worden kostbare grondstoffen bespaard. Naast plastic flessen zijn er nog een heleboel andere spullen die we kunnen recyclen. Denk maar eens aan kapotte lampen, oude telefoons en andere defecte apparaten. Ondanks dat er geen statiegeld op deze voorwerpen zit, bevatten ze wel waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden!

 

Wecycle heeft daarom e-waste inleverpunten door heel Nederland en speciaal voor scholen is er een landelijke scholenchampagne. Om de kinderen meer te leren over recyclen, is er het recyclehuis. In dit interactieve huis vinden de kinderen verschillende spullen die gerecycled kunnen worden. Zo leren ze dat je textiel gratis kunt inleveren in de milieustraat. Of dat je verlichting kunt inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Na de introductie in het recyclehuis kunnen de kinderen aan de slag met de werkbladen. Deze opdrachten gaan in op het recycleproces. Hoe kan je verschillende soorten afval scheiden? Welke materialen kun je met een magneet verzamelen? En welke bruikbare grondstoffen kunnen er uit afval gewonnen worden?

 

Nu de kinderen alles weten over recyclen, is het tijd om tot actie over te gaan. Als school kun je gratis partnerschool van Wecycle worden. Partnerscholen kunnen deelnemen aan de jaarlijkse inzamelactie. Deze actie loopt van september tot en met november, dus je kunt direct beginnen.  Daarmee spaar je ook nog eens voor een tof cadeau. Om je te helpen met het inzamelen, kun je gratis Jekko inzamelboxen aanvragen.

 

En als dat allemaal nog niet genoeg was, mogen partnerscholen ook nog meedoen met de educatieve winactie. De winactie van dit moment is een hoorspel waarin de kinderen het mysterie van de verdwenen elektrische apparaten oplossen. Aan de hand van een spannend audiofragment onderzoeken de kinderen als echte detectives wat er is gebeurd met de gestolen spullen. Luister goed naar het bericht en los het mysterie op voor 4 oktober om kans te maken op toffe prijzen!

 

 

Links:

Inleverpunten: https://inleverpunten.stichting-open.org/

Recyclehuis: http://onsrecyclehuis.nl/

Lesmateriaal: https://kids.wecycle.nl/docenten/

Inschrijven Wecycle partner: https://scholen.wecycle.nl/inschrijven/partners.php

Hoorspel: https://kids.wecycle.nl/

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink