Ontwerp een pepernoten schietmachine

Lesidee groep 5 t/m 8
Ontwerp een pepernoten schietmachine

Het is bijna pakjesavond. Dat betekent dat de pieten het druk hebben: wenslijsten bekijken, cadeautjes inpakken en natuurlijk pepernoten strooien. De pieten kunnen hier wel wat hulp bij gebruiken. Van al dat strooien met pepernoten krijgen de pieten pijn in hun armen. Help de pieten een handje en maak met de klas een schietmachine om de pepernoten rond te strooien. Je kan er ook een wedstrijd van maken om te kijken welke schietmachine de pepernoten het verste weg kan schieten.

 

Bij het maken van een pepernotenschietmachine kun je heel goed de ontwerpcyclus gebruiken. Deze cyclus bestaat uit het probleem verkennen, ideeën verzinnen, concepten uitwerken, de machine bouwen, testen en evalueren. Verzamel zoveel mogelijk spullen, waaronder elastische voorwerpen, zoals ballonnen en elastieken, en leg deze op de tafels in de klas. Leg leerlingen het probleem voor en laat ze nadenken over oplossingen waarmee ze pepernoten kunnen wegschieten. Je kan leerlingen een tekening laten maken van de pepernotenmachine die zij willen bouwen. Daarna gaan ze aan de slag met het bouwen van hun schietmachine.

Als de machines klaar zijn, is het moment aangebroken om met de kinderen naar buiten te gaan en de pepernotenmachine te testen. Laat de kinderen daarna in groepjes kijken naar elkaars machines, zodat ze kunnen ontdekken waarom sommige machines beter werken dan andere. Welke machines schieten de pepernoten het verste weg?

Vragen voor de leerlingen:

- Hoe kunnen pepernoten het beste weggeschoten worden?
- Waaraan moet een goede schietmachine voldoen?
- Hoe komt het dat sommige schietmachines beter werken dan andere?

Groep 5-8 | Doel: De leerling krijgt inzicht in hoe je materialen met elkaar kunt verbinden. De leerling weet proefondervindelijk welke constructies beter pepernoten kunnen wegschieten dan andere | Materiaal: zo veel en gevarieerd mogelijk, waaronder voorwerpen die elastisch zijn en...  pepernoten.

Download hier het werkblad behorend bij de pepernoten schietmachine.  
Bekijk hier het filmpje van het ontwerpen van een pepernotenschietmachine

 

Het werkblad is gemaakt met behulp van afbeeldingen van Freepik via flaticon.com

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink