Meet je reactiesnelheid

Lesidee groep 1 t/m 8
Meet je reactiesnelheid

Tjak! Hebbes! Tijdens een spelletje in de pauze of een potje trefbal tijdens gym is het hartstikke belangrijk: je reactiesnelheid. Hoewel de een soms beter is in een spelletje of sport dan de ander, is het niet zo heel makkelijk te zien wie de beste reactiesnelheid heeft (er spelen immers meer factoren een rol). Gelukkig zijn er verschillende manieren om je reactiesnelheid te meten en te vergelijken met je klasgenootjes!

 

Zoals vaak het geval in de tegenwoordige tijd kan het internet uitkomst bieden. Op internet is namelijk een eindeloze lijst digitale tests te vinden, zoals deze of deze. Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: onverwacht verandert er iets op het scherm (een knop wordt bijvoorbeeld groen in plaats van rood), en als dat gebeurt, moet je zo snel mogelijk klikken of een toets indrukken. Hoe sneller je dat doet, hoe beter je reactiesnelheid. Met zo’n online test wordt heel precies je reactietijd gemeten en aangegeven op het scherm. Voer de test een aantal keer uit en bereken de gemiddelde reactietijd. Nu kun je eenvoudig reactiesnelheden met elkaar vergelijken. Iets minder abstract dan een tijd in milliseconden is een afstand in centimeters. Maar hoe meet je daarmee je reactiesnelheid? Het enige wat je nodig hebt is een liniaal. Hiervoor moeten de leerlingen in tweetallen werken. De een houdt de liniaal vast tussen duim en wijsvinger, vlak boven de geopende hand van de ander, met de nul naar beneden. Nu laat de eerste leerling de liniaal los, waardoor deze door de hand van de andere leerling valt. Deze probeer de liniaal zo snel mogelijk te pakken door een vuist te maken. Meet de reactiesnelheid door het aantal centimeters te noteren dat net boven de gesloten hand staat. De een heeft de liniaal al na een val van tien centimeter opgevangen, terwijl de ander misschien wel twintig centimeter nodig heeft. Ook met deze getallen kun je heel goed de resultaten van de klas vergelijken.

 

Heb je het niet zo goed gedaan? Niet getreurd, want je reactiesnelheid kun je namelijk goed trainen. Er zijn heel veel sporten waarbij een goede reactiesnelheid belangrijk is, maar die je dus ook kunt verbeteren door deze sport uit te voeren. Denk aan keepers, tennissers en zeker tafeltennissers; allemaal hebben ze een goed reactievermogen nodig. Misschien zie je dit wel terug in de klas en zijn de kinderen die een balsport doen sneller dan de kinderen die dat niet doen. Een heel simpel spelletje om je reactievermogen te verbeteren, is door iemand anders onverwacht een tennisbal te laten vallen die je zo snel mogelijk moet opvangen. Een leuk onderzoekje is om alle leerlingen een reactietestje te laten uitvoeren, een deel van de leerlingen vervolgens twee weken te laten oefenen met een spelletje, en daarna te kijken of de reactiesnelheid van de groep die geoefend heeft beter is geworden ten opzichte van de groep die niet geoefend heeft. Niet alleen sporten is goed voor je reactievermogen: onderzoekers in Canada hebben ontdekt dat mensen die al jaren een muziekinstrument bespelen ook een lagere reactiesnelheid hebben. En waar je ook sneller van wordt? Veel gamen!

 

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen