Hang planeten in je boom

Lesidee groep 5 t/m 8
Hang planeten in je boom

Kerst staat voor de deur. Behalve veel gezelligheid met vrienden en familie, betekent deze periode ook dat de kerstboom op veel plaatsen tevoorschijn komt. Mooie gekleurde slingers, kerstballen en lichtjes in de boom. Misschien heb je ook een kerstboom in de klas of op school? Laat de leerlingen eens bijzondere kerstballen voor in de kerstboom maken, van planeten! Spelenderwijs leren ze meer over de planeten, hun afmetingen en verhoudingen ten opzichte van elkaar.

Om deze kerstballen te maken heb je een ronde vorm nodig als basis van een kerstbal. Hierbij kun je denken aan piepschuimballen of pingpongballetjes. Om de balletjes te versieren kun je bijvoorbeeld verf, glitters met lijm, stof of papier gebruiken. Versier de balletjes op de juiste manier, zodat ze eruitzien als Jupiter, Mars of een andere planeet. Als de kerstbal versierd en droog is, moet er nog een lus van lint komen om de ballen aan op te hangen. Dit kun je met een plakkertje doen.

Ga in de hogere groepen ook aan de slag met verhoudingen door te rekenen met de inhoud, oppervlakte, gewicht en omtrek van planeten. Laat de leerlingen bijvoorbeeld de volgende vragen beantwoorden bij hun zelfgemaakte planeet:
- Hoe groot is de diameter van je kerstbal?
- Hoe groot is de diameter van de planeet in het echt?
- Hoeveel maal kleiner is jouw kerstbal ten opzichte van de echte planeet?
- Hoe groot is de afstand tussen de echte planeet en de zon?
- Hoe groot zou de afstand van jouw zelfgemaakte planeet en een zelfgemaakte zon moeten zijn?
Hieronder vind je meer informatie over het heelal of sterren in de klas. Lees ook de recensie van het boek ‘Sterren in de klas’.

Groep 5-8 | Doel: De leerling maakt kennis met de verschillende planten. De leerling kan meten en rekenen met eenheden en maten. | Materiaal: ronde vormen (bijvoorbeeld piepschuimballen of pingpongballetjes), glitters, lijm, verf, stof, lint, naald, liniaal en internet.

Meer informatie:
Het heelal of sterren in de klas met Kleinkracht
Boekrecensie Sterren in de klas

Foto: Paul Stansifer, 2008

foto Harmjan Lammers door
Harmjan Lammers