Hoe werkt een duikboot?

Lesidee groep 5 t/m 8
Hoe werkt een duikboot?

Droom je er ook wel eens van als een vis onder water te zwemmen? In tropisch koraalrif, met prachtige vissen om je heen, zoals het clownsvisje Nemo. Met een duikuitrusting bestaande uit luchtfles, loodgordel, duikvest en masker kun je als geoefend duiker wel veertig meter diep onder water, daar waar zonlicht al bijna niet meer doordringt.

Maar als je dieper wil, dan heb je een onderzeeboot nodig. Hoe zou de onderwaterwereld er op 300 meter diepte uitzien, waar het pikkedonker is? In de duikboot Curasub onderzochten Wageningse biologen het rif van Bonaire op deze diepte. De duikboot was uitgerust met een speciale vangarm, zodat de bemanning nooit eerder ontdekte zeebeesten als sponzen en zeesterren kon meenemen voor verder onderzoek.

Hoe werkt een duikboot eigenlijk? Best knap dat een duikboot kan drijven, zinken en dan weer omhoog kan. Dit kun je met de klas onderzoeken. Laat leerlingen eventueel eerst eens allerlei voorwerpen testen in een bak met water: wat blijft drijven en wat zinkt? 

Maak daarna een duikertje. Hiervoor heb je nodig: een doorzichtige petfles, een rietje dat kan buigen, klei en een schaar. Rol een bolletje klei ter grootte van een knikker. Knip het rietje aan beide kanten af tot 2 centimeter van het buigpunt. Buig het rietje helemaal om en duw een kant van het afgeknipte rietje in het bolletje klei. Zorg dat de klei het rietje afsluit. Test nu of het duikertje kan drijven in een doorzichtig glas met water. Vul daarna de petfles met water tot er nog een centimeter lucht in zit. Doe het duikertje in de fles en draai de dop erop. Bekijk wat er gebeurt als je in de fles knijpt. Hoe zou dit kunnen? Weten de leerlingen nu ook waarvoor duikers een loodgordel hebben?

Groep 5-6 | Leerdoel: de leerling weet dat een voorwerp drijft als de opwaartse kracht groter is dan de zwaartekracht. | Benodigdheden: buigrietje, doorzichtige petfles, schaar, klei of kneedgum, doorzichtig glas, water, optioneel voorwerpen die drijven of zinken

Download het werkblad over drijven in zinken. 
Bekijk het filmpje van Willem Wever op bezoek in een onderzeeër.
Jetske en professor Testkees maken een duikertje.


Foto: De Curasub duikboot, ©BarryBrown / Substation Curaçao

foto Tycho Malmberg door
Tycho Malmberg