Tien proefjes met Dylan Haegens

Lesidee groep 5 t/m 8
Tien proefjes met Dylan Haegens

YouTubers zijn hip onder jongeren. Ze spelen in op jeugdtrends en vertellen over allerlei onderwerpen met zeer aanstekelijke humor. Veel van deze YouTubers plaatsen filmpjes waarin ze proefjes uitvoeren die heel leuk en leerzaam zijn om na te doen. Naast MeisjeDjamila heeft ook Dylan Haegens een video gemaakt waarin hij tien verschillende proefjes uitvoert. Al deze proefjes zijn gemakkelijk thuis of in de klas na te doen.

 

Heel veel humor

Met heel veel humor navigeert Dylan langs klassiekers zoals de lavalamp van olie en gekleurd water, geheime inkt en het stuiterende ei, maar hij maakt ook wat verrassender dingen zoals een snoepjesregenboog en een heuse popcornmachine. Hij voegt zelfs nog een leerzame boodschap toe over duurzame energie. Af en toe ontbreekt het wat aan uitleg, maar des te leuker is het om kinderen dit zelf te laten uitzoeken.

 

Zelf een ijsberg maken

Een proefje dat heel leuk is om bijvoorbeeld tijdens de vakantie te proberen, is het maken van je eigen 'ijsberg'. Leg een flesje water in de vriezer tot het water nog nét niet bevroren is. Dit duurt minimaal een uur; Dylan raadt daarom aan het water eerst een uur in de vriezer te laten liggen en daarna elk kwartier even te kijken. Leg ondertussen een bord klaar met wat ijsblokjes erop. Haal nu héél voorzichtig het flesje uit de vriezer. Het water mag daarbij niet bewegen, want anders bevriest het. Draai het dopje van het flesje open en giet het water voorzichtig in een klein straaltje bovenop de ijsblokjes. Volgens Dylan kan het wel even duren voordat het proefje lukt; het kostte hem zelf een paar dagen. Maar de aanhouder wint, en het resultaat: het water bevriest direct bovenop het ijsklontje en zo ontstaat er een steeds hoger wordende ijsberg.

 

Het filmpje is hier te vinden.

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen