Kriebelende pissebedden

Lesidee groep 5 t/m 8
Kriebelende pissebedden

Pissebedden kent iedereen wel. Ze zitten verscholen op donkere, vochtige plekjes. Er zijn heel veel verschillende soorten pissebedden in Nederland. Onderzoekers van Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden zijn een groot project gestart om uit te zoeken waar in Nederland welke soorten zitten. Jouw klas kan helpen. 

Download de zoekkaart en ga naar het schoolplein. Zoek tussen stoeptegels, onder dood hout, bij potten en planten. Stop de pissebedden even in een potje om ze extra goed te bekijken. Turf welke soorten jouw leerlingen tegenkomen.  

 

Experimenteer zelf
Wil je zelf een experiment opzetten? Onderzoek waar pissebedden het liefst wonen. De klas stelt eerst een goede onderzoeksvraag op. Houden ze van donker of licht? Van vochtig of droog? Laat ze bedenken wat het antwoord kan zijn. Dan gaan ze het onderzoeken. 

Pak een schoendoos. Haal de deksel er af. In de doos doe je 5-10 pissebedden. Leg over de helft een stuk zwart karton. Over de andere helft een glasplaat, anders ontsnappen ze. Kijk een paar uur later waar ze heen gekropen zijn. Onderzoek ook of ze van vochtig of droog houden. In een andere schoenendoos leg je in een hoek een stuk vochtig wc-papier. Zet weer 5-10 pissebedden in de doos. Leg nu de deksel er op zodat ze niet ontsnappen. Kijk een paar uur later waar de pissebedden heen gegaan zijn. Komt wat je ziet overeen met wat je verwacht had? Wat kun je concluderen over de leefomgeving van pissebedden? 

Bekijk ook dit filmpje van SchoolTV over de bouw van pissebedden. 

Groep: 5-6 | Leerdoel: de leerling kan dieren onder verdelen op basis van kenmerken en kent de abiotische factoren in de leefomgeving van een dier| Materiaal: Zoekkaart, schoenendozen, wc-papier, zwart karton, glasplaat, insectenpotje. 

Foto: zoekkaart pissebed

foto Bernadette van Heel door
Bernadette van Heel