Ecosysteem Jenga

Lesidee groep 5 t/m 8
Ecosysteem Jenga

Wie kent Jenga niet? Een spel met eenvoudige regels, maar daarom niet minder leuk. Aan die regels kan een biologische draai worden gegeven met ‘ecosysteem Jenga’.

 

Bij een potje ecosysteem Jenga stelt elk jengablokje een schakel uit een ecosysteem voor. Hiervoor voorzie je elk blokje van een nummer, dat bij een plaatje van een specifieke soort hoort. Gebruik een bestaand ecosysteem in de buurt als inspiratie. Leg de leerlingen uit hoe deze soorten verband met elkaar houden in het ecosysteem. Bouw de toren op en laat de leerlingen telkens een blokje uit de toren halen. Deze soort verdwijnt uit het ecosysteem (het blokje komt dus ook niet meer bovenop de toren). De leerlingen die de toren laten vallen, hebben verloren. Bespreek hierna wat er precies gebeurde tijdens het spel: in het begin kunnen soorten zonder problemen uit het ecosysteem worden gehaald, maar naarmate soorten verdwijnen wordt de toren steeds kwetsbaarder, tot uiteindelijk het verwijderen van een enkele soort genoeg is om het hele ecosysteem in elkaar te laten storten. Wanneer dit precies gebeurde tijdens het spelen was onvoorspelbaar.

 

Variatie: plaats de jengablokjes telkens terug bovenop de toren als invasieve soort. Het ecosysteem verandert nu van een divers ecosysteem langzaam in een ecosysteem dat overgenomen wordt door een enkele, invasieve soort.

 

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen