Kleine natuur

Lees, kijk, speel
Kleine natuur

Stel je voor dat je op een zonnige lentedag door de tuin loopt. Kijk, een vlinder! Maar weet je ook wat voor vlinder het is? Renze Borkent, een man met hart voor de natuur, beschrijft in het boek Kleine natuur de (kleine) avonturen die hij beleeft door op safari te gaan in zijn eigen voor- en achtertuin. Geplaagd door een chronische ziekte die uitstapjes naar natuurgebieden moeilijk maakt, ontstaat de behoefte naar het zien en ontdekken van leven op een plek waar hij elke dag loopt: zijn eigen tuin! In zijn boek Kleine natuur deelt hij zijn tweejarige speurtocht om de diversiteit van het leven in zijn tuin vast te leggen.

 

Aan het begin van deze queeste bekent Borkent een vrij overzichtelijke soortenkennis te hebben: “Laat ik duidelijk zijn: in het begin wist ik vrij weinig.” Vol verwondering onthult hij hoe zijn Vinex-rijtjeswoning in twee jaar tijd een toevluchtsoord werd voor een verbazingwekkende scala aan flora en fauna. Bewapend met veldgidsen en herkenningsapps brengt hij al binnen vier maanden tweehonderd soorten op naam: van parapluutjesmos tot visarend, van trilvlieg tot prachtbeer (nee, het is geen echte beer). Na twee jaar groeide deze lijst uit tot meer dan twaalfhonderd (!) soorten aan planten en dieren! Hij kan zelfs drie nieuwe soorten aan de Nederlandse soortenlijst toevoegen: twee soorten bladluizen (deze en deze) en een wesp!

 

Kleine natuur is niet zomaar een boek; het is een levendig dagboek vol met foto’s die de diversiteit van Borkent’s ontdekkingen laat zien. Met zijn vlotte en meeslepende schrijfstijl neemt Borkent je mee op zijn dagelijkse avonturen: “Er broedt een merel in de tuin! Daar mag echt wel een uitroepteken bij, want het is de eerste keer sinds we hier wonen (alweer vijftien jaar) dat een merel voor onze tuin kiest.” Hij laat je niet alleen kennismaken met de verbazingwekkende soortenrijkdom van zijn achtertuin, maar benadrukt ook de wisselwerking tussen leven en dood in een werkend ecosysteem. “Ogenschijnlijk een ver-van-mijn-bedshow, maar als ik iets heb geleerd, dan is het wel dat de natuur en haar wetten in volle omvang te aanschouwen zijn in je eigen achtertuin.”

 

Alle geraadpleegde literatuur en websites voor deze ontdekkingstocht staan achterin het boek vermeld. Zou jij ook zoveel soorten kunnen vinden in je eigen achtertuin? Ga zelf op tuinsafari tijdens de Week van de Biologie! Van 20 tot 27 mei moedigen wij iedereen aan om de ‘Natuur dichtbij’ te bewonderen en zetten we Nederlandse soorten in het zonnetje!

 

Kleine natuur
Renze Borkent
KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 937 5
Paperback, 208 pagina’s, 24,95 euro

 

foto Milena Vlot door
Milena Vlot