Ga tegelwippen en zorg voor groen

Natuurnieuws
Ga tegelwippen en zorg voor groen

Wil jij meer leven op het schoolplein? Ga tegelwippen! Tegels eruit, groen erin: het heeft veel voordelen. Tijdens het NK tegelwippen komt er meer plaats voor vogels, vlinders, bijen, egels en nog veel meer dieren. Ook kan het regenwater beter weglopen in een groene omgeving. Dit is belangrijk in een tijd waarin stortbuien steeds vaker voorkomen. Daarnaast kan met meer groen de warmte in de zomer beter worden afgevoerd. In steden zie je vaak dat het op warme dagen veel warmer is dat op andere plekken. Dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen bij ouderen en zieke mensen. In Rotterdam is het op zomeravonden op sommige plekken wel 7 graden warmer dan in de plaatsen eromheen.

 

Veel mensen kiezen voor tegels omdat ze het makkelijk vinden, maar uiteindelijk heb je hier ook werk aan, want er komt onkruid, mos en groene aanslag op tussen de tegels. Net als in een groene tuin moet er onkruid worden gewied. Een groene tuin heeft een beetje liefde nodig, maar het levert ook plezier op door de dieren die het aantrekt. Om de vergroening leuk te maken en te versnellen wordt dit jaar het NK tegelwippen georganiseerd. Doe mee en vergroen het schoolplein en de buurt van 30 maart tot 30 september.

 

Gemeentes kunnen zich hiervoor inschrijven en elke tegel wordt geteld. Vorig jaar zijn er wel 95.000 tegels gewipt! Heeft jouw gemeente zich niet opgegeven? Geen probleem, dan worden jouw gewipte tegels gewoon in de landelijke telling meegenomen. Je kunt je hier op de website inschrijven. Je vindt hier ook handige tips over wat je kan doen met de gewipte tegels, hoe je verticaal kunt tuinieren en hoe je een beplantingsplan maakt.

 

Het tegelwippen past ook helemaal bij het thema van de maand: insecten. Met meer groen in de tuin of op het schoolplein help je insecten aan voedsel en schuilplekken. Vlinders en bijen houden van de nectar in bloemen en als je tegels overhebt kun je er een slordige stenenstapel van maken waar insecten in weg kunnen kruipen als het koud is. Als je de insecten nog meer wilt helpen kun je ook een insectenhotel ophangen.

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein