Wetenschap: Niezen door slaapgebrek

Wie lang genoeg slaapt, loopt minder risico verkouden te worden. Althans: dat geldt voor de 164 proefpersonen die meededen aan een proef van Amerikaanse wetenschappers.
De onderzoekers brachten met behulp van elektronische sensoren en slaapdagboeken in kaart hoeveel uren de proefpersonen gedurende een week sliepen. Daarna moesten de proefpersonen in quarantaine en kregen ze vijf dagen lang neusdruppels toegediend met daarin een verkoudheidsvirus.
Wat bleek? De mensen die het kortst sliepen, werden het vaakst verkouden. Voor mensen die minder dan 5 uur per nacht slaap haalden, was de verkoudheidskans vierenhalf keer groter dan voor mensen die langer dan 7 uur per nacht onder zeil waren.
Daarmee is nog niet bewezen dat slaapgebrek direct vatbaarder maakt voor virusjes, waarschuwen de Amerikanen. Hun onderzoek levert een eerste aanwijzing, en moet nog bij meer mensen herhaald worden.
Voor in de klas
Wil je zelf meedoen aan een onderzoek naar de verspreiding van virussen? Dat kan, want Nederland is een van de landen waar al jaren elke winter de Grote Griepmeting wordt gehouden. Hiermee brengen onderzoekers in kaart hoe griepvirussen zich verspreiden. Daarmee hopen ze effectievere bestrijdingsmethodes te bedenken, bijvoorbeeld door gerichter mensen te vaccineren. Op de website van de grote griepmeting vind je informatie over hoe je met jouw klas kan meedoen en verschillende educatieve tools om meer te leren over griep en de verspreiding ervan.
Foto: James Gathany