Wetenschap: Eikelmuis slaapt zich groot

Nu het buiten kouder wordt, gaan steeds meer dieren in winterslaap. Ook eikelmuizen. Voordat de muizen beginnen aan hun winterslaap, eten ze hun buikjes rond. Eikelmuizen die pas laat in het jaar zijn geboren, hebben maar weinig tijd om genoeg vetreserves te verzamelen. Oostenrijkse onderzoekers hebben uitgezocht hoe deze jongste muisjes toch met voldoende vetrolletjes de strenge winter ingaan.
Uit experimenten van de onderzoekers blijkt dat de jongste muisjes extra veel slapen, voordat ze aan hun lange winterslaap beginnen. Deze dutjes van enkele uren heten torpor en helpen volgens de onderzoekers bij de groei van jonge dieren. Tijdens deze slaapjes hoeven de muizen geen energie te verbruiken. De uitgespaarde energie kunnen ze gebruiken om te groeien en vetreserves op te bouwen. Hierdoor gaan uiteindelijk alle eikelmuisjes – vroeg of laat geboren – met gelijke overlevingskansen van oktober tot maart de winterslaap in.
Om tot deze conclusie te komen vergeleken onderzoeker Sylvain Giroud en zijn collega’s twee groepen eikelmuizen, die beide later in het jaar zijn geboren. De ene groep kreeg volop te eten, de andere kreeg om de dag voedsel. De laatste groep bleek veel vaker kort in slaap te vallen. ‘Het lichaamsgewicht van beide groepen eikelmuizen was hetzelfde tegen de tijd dat ze aan hun winterslaap begonnen. Tijdens de winterslaap verloren alle muisjes een gelijke hoeveelheid lichaamsgewicht’, vertelt onderzoeker Giroud. Hij benadrukt hoe belangrijk slapen is: ‘Dankzij de extra dutjes overleven de allerjongste muisjes de koude winter.’
Foto: Stefan Stumpfel