Wetenschap: Boerenzwaluwen overwinteren verspreid

Natuurnieuws
Wetenschap: Boerenzwaluwen overwinteren verspreid

Nederlandse boerenzwaluwen arriveren weer in het land om hier de zomer door te brengen. Dankzij zogeheten geolocators, die de vogels als een rugzakje op hun rug dragen, kunnen onderzoekers achterhalen waar ze de winter hebben doorgebracht. De boerenzwaluw is één van de eerste Nederlandse vogelsoorten die onderzoekers van het Vogeltrekstation sinds 2011 met deze techniek volgen.

Uit de gegevens die deze geolocators verzamelen blijkt dat boerenzwaluwen heel verspreid overwinteren. Zwaluwen die op dezelfde plek in Nederland broeden, kunnen in de winter meer dan 1000 kilometer van elkaar verwijderd zitten. De meeste vogels blijken de winter door te brengen in Centraal-Afrika. Sommige vogels vlogen nog zuidelijker. Een vogel uit het Gelderse Culemborg vloog het verst: hij overwinterde in Botswana.

West-Afrika blijkt belangrijk voor de voorjaarstrek, ontdekten de onderzoekers dankzij de geolocators. In landen als Togo, Benin en Sierra Leone eten de vogels zich tijdens hun doortocht nog even vet.

In groep 7 en 8 kun je aan de slag met een complete lessenserie over trekvogels, opgezet door Ecomare in samenwerking met het NIOZ, Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten. Een van de lessen binnen het project Vogeltrackers gaat over het volgen van vogels

 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen