Wilde dieren in de klas

Lesidee groep 1 t/m 4
Wilde dieren in de klas

Brullen als een leeuw, slingeren als een aap en eten als een olifant. Wilde dieren leven anders dan mensen. Ze wonen niet in huizen, eten geen pizza en kijken geen films op Netflix voor ontspanning. Zebra’s hebben geen vaste verblijfplaats, maar trekken over de savanne opzoek naar water. Tijgers jagen voor hun avondmaal. En panda’s vermaken zich uren met het eten van kilo’s bamboe. Om de kinderen meer te leren over het leven van deze wilde dieren heeft het WWF samen met Ageeth de Haan vier eenvoudige, maar leerzame spelopdrachten en drie vrolijke liedjes bedacht.

 

Met deze zeven speelse lesideeën wanen de kinderen van groep 1, 2 en 3 zich in de wereld van wilde dieren. Ze leren hoe de dieren bewegen, wat voor geluiden ze maken en wat ze eten. Een orang-oetan slingert bijvoorbeeld graag door de bomen, maakt ‘oeh-ah’-geluiden en eet het liefste noten en vruchten. De spelopdracht ‘droomspel’ is erg leuk om te combineren met een gymles waarbij de apen aan touwen slingeren, de olifanten een zak vol pittenzakken of blokken meeslepen en de giraffen op een uitkijktoren staan.

 

De spelopdracht ‘standbeelden maken’ is ideaal voor tijdens de knutselles. De ene groep beeldt een dier uit die de andere groep namaakt met klei. De kinderen kijken hierbij niet alleen na welk dier er wordt uitgebeeld, maar ook hoe ze lopen, wat ze doen als ze een ander dier tegen komen of wat het verschil is tussen vader, moeder, kind, opa of oma. Gebruik je gekleurde klei? Laat de kinderen dan eens nadenken over de kleuren die ze gebruiken. Je kunt ook boetseerklei gebruiken die de kinderen later kunnen verven.

 

De vrolijke liedjes van Ageeth de Haan vragen natuurlijk om een muziekles. Gezellig met z’n allen zingen, verdeel de tekst onder de kinderen of verzin er een leuk dansje bij! In combinatie met de verhaalopdrachten ‘droomspel’ en ‘de leeuwenkoning is jarig’ kun je er zelfs een musical van maken!

 

En kun je niet genoeg krijgen van de drie liedjes die in het document te vinden zijn? Op Spotify, YouTube Music en Deezer staan nog meer nummers!

 

Links:

Lesideeën: https://www.wwf.nl/jeugd/educatie/dieren-in-de-klas

Liedjes

- Spotify: https://open.spotify.com/album/4Im4nzIM4Hx41lOES6Dubr?autoplay=true

- YouTube Music: https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_mpBchHjd3IjKo07TaGy7motUrEU673Lg0

- Deezer: https://www.deezer.com/nl/album/128942952?autoplay=true

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink