Leer kijken als een piraat

Lesidee groep 1 t/m 4
Leer kijken als een piraat

Waarom draagt een piraat een ooglapje? Waarschijnlijk was dit om een uitgeprikt oog mee af te dekken. Maar er gaat nog een theorie de ronde!

 

Op het dek van een piratenschip is het (overdag) meestal zonnig en is het licht dus heel fel. Maar in het scheepsruim was het meestal erg donker omdat er maar weinig licht binnenkwam. Voor de piraten zou het heel handig zijn om, als ze het ruim van een ander schip (dat ze wilden plunderen) binnenkwamen, gelijk goed rond te kunnen kijken om alle schatten te kunnen zien. Er wordt dus beweerd dat het ooglapje van piraten gebruikt werd om in het licht en in het donker te kunnen zien!

 

Maak eerst van een schoenendoos een leuke kijkdoos; dit wordt het scheepsruim. Piraten, schatkisten, een papegaai... laat je creativiteit de vrije loop. Je kunt plaatjes uitknippen, maar bijvoorbeeld ook speelgoedfiguurtjes gebruiken. Om de duisternis in een echt scheepsruim na te bootsen is het belangrijk dat je géén groot lichtgat in het deksel van de doos knipt; de binnenkant van de kijkdoos moet behoorlijk donker blijven.

 

Doe dan je ooglapje op; dat kun je eventueel ook zelf maken. Een half uurtje zou genoeg moeten zijn. Kijk eerst met het niet afgedekte oog kort in de kijkdoos. Kun je zien wat er zich binnen afspeelt? Schuif nu het ooglapje van je ene oog naar je andere (houdt het oog waar het lapje voor heeft gezeten goed dicht), houdt de kijkdoos voor het oog waar het lapje voor heeft gezeten en kijk nu nogmaals in de kijkdoos.Als het goed is kun je nu makkelijk in het ruim kijken!

 

Hoe werkt dit nou? Als je van een lichte omgeving overgaat naar een donkere, duurt het even voordat de speciale 'lichtopvangertjes' in je oog hieraan gewend zijn en gevoeliger zijn voor het kleine beetje licht dat er nog is. Daardoor duurt het ook even voordat je in het donker voorwerpen kunt zien. Door het ooglapje is je ene oog al gevoeliger voor het licht, en kun je dus gelijk in het donker zien.

 

Merk je nog iets geks als je het ooglapje draagt? Je gebruikt je twee ogen samen om diepte te kunnen zien. Met het ooglapje op is dat dus een stukje moeilijker!

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen