Zandkaart voor vaderdag

Lesidee groep 1 t/m 4
Zandkaart voor vaderdag

Zandkaart voor vaderdag

 

Een handgemaakt cadeautje voor vaderdag doet het altijd goed. Macaroniportretten, pennebakjes, kettingen… maar heb je wel eens een kaart gemaakt met zand? Haal de natuur in huis én leer de klas over vormen en negatieve ruimte met dit leuke knutselproject.

 

Een onderwerp kiezen

Een zandkaart nodigt natuurlijk uit tot een nautisch onderwerp; waar vind je immers meer zand in Nederland dan aan de kustlijn? Maar misschien kunnen de leerlingen nog wel een andere plek bedenken met veel zand: in de woestijn zijn ook aardig wat korrels bij elkaar te vinden. En misschien legt er wel iemand de link met de tennisbaan, want zelfs daar vind je zand!

 

Ontwerpen

Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Daarom is het zeker voor oudere leerlingen een goed plan om eerst een schetsje van hun kaart te maken. Uit welke onderdelen bestaat hun onderwerp? Welke vormen zien ze erin terug? De laagste klassen kunnen vrijblijvender spelen met verschillende vormen.

 

Aan de slag

En dan is het tijd om echt aan de slag te gaan. Eerst moet de ondergrond voor het ontwerp gemaakt worden. Dit kun je voor de jongste groepen voorbereiden maar leerlingen kunnen dit met een beetje geduld ook zelf. Knip een kaartje uit Engels karton. Plak een of meerdere stickervellen (afhankelijk van de grootte) met behulp van lijm of plaksel ondersteboven op het karton. Het plaksel dat op normaal gesproken de sticker laat plakken ligt nu naar boven. Dit is de ideale ondergrond om het zand te laten plakken. Leg een tafelzeil op de tafel, zet zand in verschillende kleurtjes (te koop maar eventueel ook zelf te maken) klaar en laat de creativiteit stromen!

 

Maar hoe maak je nou verschillende vormen in verschillende kleuren op de kaart? Daarvoor kun je het vel waar de sticker op gezeten heeft gebruiken. Hier proberen de leerlingen hun ontwerp op papier zo goed mogelijk over te brengen op het (lege) stickervel. Maar dat is niet het enige: ze moeten ook rekening houden met de verschillende ‘lagen’ in hun ontwerp. Met het stickervel dek je namelijk de delen van de ondergrond af die je niet wilt inkleuren. Ze moeten dus stap voor stap van achtergrond naar voorgrond werken: eerst moet de volledige omtrek van hun ontwerp uitgeknipt worden, en daarna pas de verschillende details. Breng de uitgeknipte vorm aan op de sticker op het karton en bestrooi daarna de kaart met zand in een kleur naar keuze. Veeg het zand goed uit over het onbedekte stuk sticker. Schud nu het zand van de kaart (eventueel terug in het juiste bakje), leg de kaart weer neer en haal voorzichtig het vormpje weer van de kaart (een pincet kan hierbij handig zijn). Het hele oppervlak dat niet bedekt is geweest is nu gekleurd met zand. Werk zo stukje voor stukje verder, tot het hele ontwerp is overgebracht op de kaart. Voor de kleuters is het al leuk genoeg om met een plastic kaartje delen van de kaart af te dekken en zo abstracte vormen te maken; deze knutselvorm is wat geschikter voor kinderen met een wat minder fijne motoriek. Helemaal klaar? Wapper de kaart voorzichtig een beetje uit zodat de laatste restjes zand eraf vallen en je kaart is kant en klaar!