Voorspel het weer met je eigen barometer

Lesidee groep 1 t/m 4
Voorspel het weer met je eigen barometer

Het is heerlijk om met lekker weer naar buiten te gaan. Maar een regenbui kan een gezellig dagje strand goed verpesten. Daarom kijken veel mensen naar het weerbericht voor het weggaan. Wil je zelf ook voor weerman of weervrouw spelen? Maak een barometer en ontdek of het wel of niet gaat regenen.
Een barometer is een apparaat dat de luchtdruk meet. Maar wat zegt de luchtdruk eigenlijk over de kans op regen? Dat zit zo: een hoge luchtdruk zorgt meestal voor mooi weer. Een lage luchtdruk zorgt vaak voor slecht weer.

Gebruik voor het maken van een barometer een glazen pot met een brede opening, een pindakaaspot bijvoorbeeld. Neem een grote ballon en blaas deze een klein beetje op. Knip met een schaar het tuitje van de ballon af. Span de ballon over de pot en maak alles vast met elastiek of duct tape. Zorg ervoor dat de ballon strak om het potje zit zonder bobbels. Neem een onbuigzaam rietje en knip deze aan een kant schuin af. Plak het rechte uiteinde van het rietje op het midden van de ballon. Het puntje van het schuine stuk zal aanwijzen of het mooi of slecht weer wordt.
Zet of plak een vel lijntjespapier tegen de muur. Zet je barometer ervoor. Kijk naar buiten wat voor een weer het nu is. Is het droog en zonnig, teken dan een klein zonnetje bij de aanwijzer. Is het nat en regent het teken dan een wolkje bij de aanwijzer.
Hier vind je een tekening van hoe het er ongeveer uit moet zien.

Het is ook mogelijk om een dennenappel als barometer te gebruiken. Dennenappels sluiten bij slecht weer en staan wijd open bij mooi weer. Leg een dennenappel naast de zelfgemaakte barometer en onderzoek wat het beste werkt!

Groep 1-4 | 20 minuten Doel: De leerling weet dat lucht ruimte inneemt en luchtdruk veroorzaakt. Materiaal: Glazen potje met brede opening, ballon, breed (postbode) elastiek of duct tape, schaar, onbuigzaam rietje, lijm, plakband, lijntjespapier en potlood.

Foto: Hans Braxmeier
 

foto Barry Does door
Barry Does