Eten zoeken als een eekhoorn

Lesidee groep 1 t/m 4
Eten zoeken als een eekhoorn

We bergen onze korte broek weer op, hangen onze regenjas aan de kapstok en maken nog even een boswandeling om te genieten van de nazomer. Terwijl wij ontspannen door het bos lopen en ons verwonderen over de prachtige herfstkleuren zijn de dieren in het bos druk in de weer. Zij bereiden zich voor op de winter. Een periode van kou en voedselschaarste, maar gelukkig hebben ze daar een oplossing voor.

 

Veel dieren, zoals de egel, houden de welbekende winterslaap. Ze slapen de hele winter lang om zoveel mogelijk energie te besparen. Ze eten dan niet, maar gebruiken hun vetreserves die ze eerder in het jaar hebben opgebouwd. Naast de winterslaap zijn er ook een heleboel dieren die een winterrust houden, zoals de eekhoorn. Net als de egel slaapt de eekhoorn in de winter. Het verschil is dat de eekhoorn af en toe wakker wordt om te eten.

 

Eten zoeken in de winter is lastig. Het is koud, de grond is bevroren en je wilt zo min mogelijk energie verspillen. Daarom legt de eekhoorn in de herfst een geheime wintervoorraad aan. In de herfst zijn er namelijk eikels, tamme kastanjes en beukennootjes in overvloed. De eekhoorn verzamelt al zijn lievelingssnacks en verstopt ze op een veilig plekje in de buurt van zijn schuilplek. Als hij dan wakker wordt in de winter zoekt hij zijn verstopplekje terug, eet hij zijn buikje rond en gaat weer terug naar zijn holletje om verder te slapen.

 

Om erachter te komen hoe de eekhoorn dit allemaal doet, tover je de kinderen voor een dag om in eekhoorns. Bedenk samen wat er allemaal op het menu van een eekhoorn staat en ga naar buiten om een lekker wintermaaltje voor de eekhoorn te verzamelen. Zorg ervoor dat iedereen (of in kleine groepjes) een gevarieerd menu verzameld. Als iedereen het eten heeft gevonden, is het tijd om een verstopplekje te zoeken. Laat iedereen zijn eigen plekje zoeken zonder dat ze het aan elkaar verklappen, want dan wordt je voorraad misschien wel geplunderd door iemand anders.

 

Ga nu weer terug naar de klas en laat de kinderen aan het einde van de dag hun wintervoorraad terugzoeken. Heeft iedereen zijn/haar voorraad terug kunnen vinden? Ja? Maak het dan iets moeilijker en laat ze hun wintervoorraad aan het einde van de week nog eens terugzoeken. Of verdeel de voorraad over meerdere verstopplekken.

 

Hebben jullie alle voorraden terug kunnen vinden? Breng het dan weer terug naar het bos (of waar je het hebt gevonden), zodat de ‘echte’ eekhoorntjes nog genoeg voedsel kunnen verzamelen voor deze winter!

 

En de nootjes die de eekhoorntjes niet meer terug kunnen in de winter? Daar groeien in de lente nieuwe bomen uit!

 

Links:

Lees hier meer over het verschil tussen winterrust en winterslaap
https://schooltv.nl/files/PROGRAMMA/Basisonderwijs/DeBuitendienst/Winterrust_of_winterslaap.pdf

Gezien bij NatuurWijs
 https://cdn.portalengroep.nl/data/ftpstorage/Pages%20from%2014809-SBB%20%20BEC-%20Educatiebladen%20opmaak_Boodschappen.pdf

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink