Water in wijn veranderen

Lesidee groep 5 t/m 8
Water in wijn veranderen

Eerlijk is eerlijk, wijn daadwerkelijk in water veranderen zal met dit proefje niet lukken. Maar deze 'wijn-water-wisseltruc' is zeker fascinerend en vrij eenvoudig uit te voeren. Tijdens de truc komen meerdere natuurkundige principes aan bod.

Neem twee dezelfde glaasjes. Schenk het ene glaasje helemaal tot de rand vol met water. Schenk het andere glaasje helemaal tot de rand vol met rode wijn. Leg nu een stevig plasticje bovenop het glaasje met water. Houd je hand op het plasticje en keer het glaasje met het plasticje om; het plasticje zal aan de onderkant van het glaasje blijven hangen. Dit komt doordat de luchtdruk die van onder tegen het plastic aanduwt evenals de 'kleefkracht' die het water uitoefent op het plastic (adhesie), samen hoger zijn dan de druk van het water naar beneden.

Zet nu het waterglas met het plasticje bovenop het glaasje met wijn. Zorg ervoor dat de glaasjes netjes bovenop elkaar staan, en schuif voorzichtig het plasticje een stukje weg, net zo lang tot er een heel klein gleufje ontstaat tussen de twee glaasjes. Je ziet nu de wijn langzaam in het bovenste glaasje stromen, en ondertussen het water in het onderste glaasje. Het water uit het bovenste glaasje verandert langzaam in wijn, en de wijn uit het onderste glaasje langzaam in water!

Dit heeft alles te maken met dichtheid. Wijn bevat alcohol, en alcohol heeft een veel lagere dichtheid dan water. Dat wil grofweg zeggen dat een bepaalde hoeveelheid wijn (bijvoorbeeld een theelepel) lichter is dan eenzelfde hoeveelheid water. Omdat je een heel klein gleufje maakt tussen de twee glaasjes, kan de wijn langzaam 'ontsnappen' uit het onderste glaasje en naar boven drijven, terwijl het zwaardere water de plaats van de opstijgende wijn inneemt. Omdat de wijn en het water heel langzaam bewegen zullen ze niet mengen.

 

Dit proefje is afkomstig van het YouTubekanaal van Technopolis.

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen