Mobiele hologramprojector

Lesidee groep 5 t/m 8
Mobiele hologramprojector

In de nabije toekomst kun je kletsen met je oom in Australië, terwijl het lijkt of hij bij je in de huiskamer staat. De hologramprojectie zal dat mogelijk maken. 

Een hologram is een driedimensionale projectie in de lucht. Voor het maken ervan heb je een hologramprojector nodig. Veel hologramprojectors werken met lasers; die technologie is erg duur. Maar wist je dat het mogelijk is een mini-hologramprojector te bouwen voor je smartphone?

Hiervoor heb je hard, doorzichtig plastic nodig, bijvoorbeeld het doosje van een cd. Hiervan bouw je een piramide met een afgesneden bovenkant. Maak eerst de vier zijden van de piramide met behulp van een sjabloon van een gelijkbenige driehoek met afgesneden top. Zorg dat de driehoek een basis heeft van zes centimeter, een afgeplatte bovenkant van 1 centimeter breed, en een hoogte van 3,5 centimeter (zie afbeelding).

Hologram zelf maken Biologie Plus 2015

Knip de driehoek uit en teken deze over op het harde plastic. Gebruik een stanleymes of een glassnijder om de vorm uit te snijden. Gebruik de uitgesneden vorm als sjabloon en maak de vier zijden van de piramide. Gebruik plakband om de piramide aan elkaar te plakken. Zorg dat de bodem een vierkant vormt. Zoek op je smartphone filmpjes op die gemaakt zijn voor het gebruik van deze technologie. Plaats de hologramprojector op de smartphone en bekijk het filmpje in een donkere ruimte.

Groep 7-8 | 30 minuten
Doel: De leerling kan meten en rekenen met eenheden en maten. De leerling kan een aantal metingen verrichten met meetapparaten. Leerlingen doen ervaring op met verschillende materialen en gereedschappen. De leerling weet dat licht straling is die met de ogen is te zien. Licht ontstaat in lichtbronnen. Voorwerpen weerkaatsen licht. Daardoor zijn ze voor mensen zichtbaar als kleuren | Materiaal: cd-doosje, stanleymes of glassnijder, ruitjespapier (0,1 of 0,5 centimeter), doorzichtig plakband, pen, schaar, smartphone

Instructiefilmpje voor het maken van een hologramprojector
Filmpje om bij de hologramprojector te gebruiken

foto Barry Does door
Barry Does