Wetenschap: Korhoen redden wordt flinke klus

Natuurnieuws
Wetenschap: Korhoen redden wordt flinke klus

Het is een van de spectaculairste strijdtonelen van de Nederlandse natuur. In maart of april verzamelen korhanen zich op baltsplaatsen op de Sallandse Heuvelrug om in schijngevechten met veel gefladder en gesis een vrouwtje te lokken. De kans is groot dat we dit spektakel in de toekomst niet meer te zien krijgen. De laatst overgebleven wilde korhoenders op de Sallandse Heuvelrug zitten namelijk in een uitsterfspiraal,  blijkt uit onderzoek van natuurinstituut Alterra.

‘Alleen een omvangrijk programma met maatregelen kan het korhoen voor Nederland nog behouden’, zegt Alterra-bioloog Hugh Jansman. In 2012 waren er in het gebied zelfs nog maar twee hanen. In Zweden leven nog wel veel korhoenders. Daar zijn sindsdien 29 korhoenders  gevangen en verhuisd naar Nederland. Toch blijken nog steeds heel weinig kuikens te overleven. Zelfs het afschieten van natuurlijke vijanden van korhoenders als vossen en kraaien heeft niet geleid tot verbetering. Volgens Jansman is een reddingsoperatie alleen nog zinvol als er meer korhoenders worden bijgeplaatst én het huidige leefgebied wordt verbeterd en uitgebreid. ‘En dan nog is er geen garantie op een positief resultaat.’

Als je zeker een korhoen wil zien kun je nu wel weer gaan kijken in het centrum van Holten. Daar is 15 april een bronzen beeld van het zeldzame dier herplaatst, dat in 2011 werd gestolen. Het staat weer te glimmen in de zon, maar gefladder en gesis moet je er zelf bij denken. 

Filmpje schijngevecht van Vara Vroege Vogels
Foto: Hugh Jansman, Alterra

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen