Je eigen glittersneeuwbol

Lesidee groep 1 t/m 8
Je eigen glittersneeuwbolSneeuwballengevechten, glijden en sneeuwpoppen maken. Wachten jouw leerlingen al met smart op sneeuw? Laat ze glittersneeuwbollen maken om in de winterstemming te komen.

Om een glittersneeuwbol te maken heb je doorzichtige glazen potten nodig, zoals kleine appelmoespotten. Laat de kinderen een bouwwerk maken voor in het potje. Deze kan op de binnenkant van de deksel gelijmd worden met watervaste lijm. Regel miniatuurfiguurtjes of laat de kinderen zelf een voorwerp maken. Gekleurde fimo klei werkt hier goed. Per leerling heb je dan ongeveer een half blokje klei nodig. Let er op dat de onderkant van het voorwerp vlak is, zodat je deze goed op de deksel kan lijmen. Als de klei-voorwerpen klaar zijn, kun je ze in de oven zetten en daarna op de deksel lijmen. Laat de lijm ’s nachts drogen. Als dit alles klaar is kun je glitters in de pot brengen, totdat je de bodem niet meer ziet. Vul het potje dan met water tot 1cm onder de rand, zodat er nog ruimte is voor het voorwerp op de deksel. Draai dan de deksel met het voorwerp stevig op het potje. Schudden maar!

In plaats van water kun je ook een ander mengsel in het potje doen. Wat zorgt voor de meest langzaam vallende sneeuwvlokjes? Zoek het uit met de klas! Zet in ieder geval drie verschillende potjes klaar met glitters. In het ene potje zit alleen water, in een ander potje zit water met glycerine (verhouding 1:1) en in het derde potje suiker en water (verhouding 1:1). Kinderen mogen ook andere variaties bedenken. Wat verwachten de leerlingen per potje? Laat hen experimenteren door de potjes te schudden en te observeren. Welke verschillen zien ze? Hoe zou dat komen?
Wat gebeurt er als er meer glycerine of suiker in het potje wordt gedaan?

Groep 3-8 | Doel: De leerling ontdekt verschillen tussen stroperige en niet stroperige vloeistoffen. |Materiaal: glycerine, glitters, watervaste lijm, theelepel, water, glazen potten, suiker en fimo-klei.

Foto: Noel Zia Lee, 2006

foto Harmjan Lammers door
Harmjan Lammers