Geniet van jouw huisgenoten

Lees, kijk, speel
Geniet van jouw huisgenoten

Pats! Daar gaat er weer één, zo’n vervelende mug die zich tegoed had willen doen aan jouw bloed. Een tijd terug had Aglaia Bouma, schrijfster van het boek Huisgenoten, hoogstwaarschijnlijk die mug óók doodgeslagen. En zo velen met haar. Gemiddeld is de eerste reactie bij het zien van een beestje in huis dat het dood moet. Aglaia was zelf ooit doodsbang voor alle insecten maar is nu in plaats van een ‘entomofoob’ een heuse entomoloog geworden.

In het boek Huisgenoten beschrijft Aglaia het leven van alle insecten die we in ons huis en tuin zouden kunnen aantreffen. Ze legt uit dat er eigenlijk maar een aantal insecten is dat zich vrijwillig in onze huizen ophoudt. De meeste doen het uit noodzaak, om te overwinteren, óf ze komen per ongeluk binnen, bijvoorbeeld via een mooie echte kerstboom… Wanneer Aglaia een schorskevertje, dat huizen binnenkomt via haardhout, beschrijft als een vertederend en verlegen-uitziend beestje, met zijn kop verborgen onder z’n schild, krijg je zin om even een foto op te zoeken. Buiten verhalen over overwinterende wespenkoninginnen en parende kattenvlooien, wordt ook het serieuze probleem van de afnemende aantallen insecten besproken.  Dat het niet goed gaat met insecten, maakt het des te belangrijker dat men meer leert over insecten. Aglaia benadrukt in dit boek dat het vaak één insect is dat het voor een hele groep verpest. Zo hebben, behalve de bed wants, de meeste wantsen helemaal geen zin in ons bloed, en is echt niet elke wesp zo irritant als de limonadewesp die het voorzien heeft op jouw zoete drankje. Want hoewel velen insecten misschien eng vinden, zijn ze beslist erg nuttig. Denk bijvoorbeeld aan de rol van wespen in de bestuiving.

Na het lezen van dit boek ga je jouw huisgenoten meer appreciëren en hopelijk lukt het je om jouw ‘pletreflex’ wat vaker te onderdrukken.

 

Titel: Huisgenoten
Schrijver: Aglaia Bouma
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact
ISBN: 978 90 450 4478 1
Paperback, 221 pagina’s, prijs
22,99

 

foto Thirza Weenink door
Thirza Weenink