Van petflesdop tot pootafdruk

Lesidee groep 1 t/m 4
Van petflesdop tot pootafdruk

Zoek van verschillende dieren plaatjes van pootafdrukken en print deze uit (gebruik in google bijvoorbeeld het zoekwoord pootafdruk, gecombineerd met de naam van het dier). Of bekijk de verschillende dierensporen op deze website. Laat iedere leerling zelf een dier kiezen waar hij of zij een afdruk van wil maken.

Laat iedereen op een stukje hobbyrubber van 2 millimeter dikte zijn eigen pootafdruk natekenen en uitknippen. Pak een oude flessendop en lijm de afdruk op de bovenkant van de flessendop. Klaar is je stempel! Gebruik een stempelkussen met inkt en het stempelen kan beginnen. Laat de leerlingen het spoor van zijn/haar gekozen dier namaken zoals het er in het in de sneeuw uit ziet.

Heeft het gesneeuwd? Ga dan zeker echte sporen buiten in de sneeuw zoeken en kijk of de leerlingen sporen herkennen. Zoek hier op pootafdrukken om zoekkaarten te downloaden.

Groep: 1 - 4 | Doel: De leerling weet dat ieder dier zich op een eigen manier voortbeweegt. | Materiaal: Scharen, lijm, stempelkussen, inkt, oude flessendoppen en hobbyrubber (2 millimeter dikte)

 

foto Vera Nijboer door
Vera Nijboer