Apenbedden bouwen

Lesidee groep 5 t/m 8
Apenbedden bouwen

Amerikaanse biologen hebben in een Ugandees natuurgebied ontdekt dat driekwart van de chimpansees hun bed bouwen in de boom Uganda Ironwood. Dat is raar, omdat op die plek maar één op de tien bomen van deze soort is. In het wetenschappelijke tijdschrift Plos One van 16 april 2014 beschrijven de onderzoekers waarom chimpansees toch massaal voor deze boom kiezen. Het materiaal van deze boom blijkt namelijk stevig én flexibel ze zijn, en is daarmee ideaal voor het bouwen van een slaapplek.

Laat je klas zelf apenbedden maken volgens de ontwerpcyclus. Het matras moet ongeveer 50 bij 50 centimeter groot worden en een aapje van één kilo kunnen houden. Gebruik een literpak melk, eventueel versierd, als een modelaapje. Haal voor het testen ook een modelaapje van 200 gram (reep chocolade) en 500 gram (een zak rozijnen) in huis. Maak teams en laat leerlingen eerst het probleem verkennen. Wat is belangrijk aan het bed en het materiaal? Laat ze vervolgens nadenken over de aanpak. Hoe maak je bijvoorbeeld het materiaal het beste tot een bed? Knopen? Weven? Daarna komt het ontwerp: hoe moet je bed eruit zien en wat ga je gebruiken? Tot slot gaat elk team zijn idee uitvoeren en het apenbed maken. Test de bedden door de verschillende modelaapjes erop te leggen. Het bed dat het meeste gewicht kan houden, is de beste slaapplek voor de aap!

Groep: 6-8 | Leerdoel: leren over krachten, druk en buigbaarheid | Materiaal: gewichten (reep chocolade 200 gram, zak rozijnen 500 gram, literpak melk) en bouwmateriaal (bijvoorbeeld touw, doek, papier, elastiek of takken)

foto Bernadette van Heel door
Bernadette van Heel