Batnight komt eraan!

De klas uit
Batnight komt eraan!

Er zijn mensen die denken dat ze nog nooit een vleermuis hebben gezien. Dat is niet erg waarschijnlijk, want er fladderen in de schemer en de nacht eigenlijk overal wel vleermuizen rond. Als iemand je er een keer op gewezen heeft, zie je ze voortaan altijd. De Nacht van de Vleermuis – in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 augustus – zijn overal in het land excursies om kennis te maken met deze nuttige diertjes.

Minder muggenplagen
Vleermuizen spelen een belangrijk rol in de natuur: ze verspreiden zaden, bestuiven bloemen en zijn belangrijke insectenverdelgers. Zonder vleermuizen zouden we veel vaker last hebben van muggenplagen. In Nederland zijn tot nu toe 21 verschillende vleermuissoorten aangetroffen. Zeven hiervan komen vrij algemeen voor, negen soorten zijn vrij tot zeer zeldzaam. Twee soorten komen heel zelden als dwaalgast voor en helaas zijn drie soorten de afgelopen jaren geheel uit Nederland verdwenen.

Ontoegankelijke verblijfplaatsen
Overdag hebben vleermuizen een beschermde verblijfplaats nodig. Dat is ook meteen het grootste probleem, want in de loop der jaren zijn veel van die verblijfplaatsen verdwenen of ontoegankelijk geworden: spouwmuren in huizen worden opgevuld voor isolatie, oude huizen worden opgeknapt en afgetimmerd, en oude bomen met holtes worden gekapt. Door veranderingen in het landschap zijn jachtgebieden en vliegroutes verdwenen.

Batdetector
Gelukkig doen liefhebbers en vrijwilliger ook veel om het tij te keren. Door vleermuiskasten als slaapplaats op te hangen bijvoorbeeld. Tijdens de Nacht van de Vleermuis kun je onder begeleiding op ‘jacht’ gaan naar vleermuizen. Op een aantal plaatsen kun je de vleermuizen ook horen met een batdetector: een draagbaar apparaat waarmee je de ultrageluiden – buiten de normale gehoorgrenzen van mensen - van vleermuizen kan opvangen. Een expert kan hiermee ook soorten herkennen.

Genoeg te ontdekken
Een van de grootste Nederlandse vleermuizen is bijvoorbeeld de laatvlieger (Eptesicus serotinus), die is vrij groot, heeft een tweekleurige vacht en vliegt vrij laat op de avond uit. Hij komt vrij algemeen voor. Veel zeldzamer is de franjestaart (Myotis nattereri), een middelgrote vleermuis met een spanwijdte van zo’n 25 centimeter, herkenbaar aan de licht doorschijnende schoenlepelvormige oren. Er is dus genoeg te ontdekken, ook bij jou in de buurt. Voor sommige excursies moet je je wel van te voren aanmelden of een bescheiden bijdrage betalen.

Meer informatie:
Website Nacht van de Vleermuis
Website Vleermuiswerkgroep Nederland: vleermuis.net
Website Vleermuizen in de Stad
Klokhuis-TV over vleermuizen: https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2609/Vleermuis

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen